Ilirski megalopolis

Donosimo priču o Teutinom gradu, smještenom u širokobriješkom Borku

Riječ je o jednom neporecivo i prostorno, a i kronološko-kulturološko, povezanoj cjelini sastavljenoj od dvije prapovijesne gradine koje se nalaze na spektakularnom prirodno-reljefnom položaju visoko iznad okomitog dijela nevjerojatno impresivnog kan
Sci-Tech / Znanost | 13. 08. 2018. u 12:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vjerojatno jedan od najvećih ilirskih ili prapovijesnih, kompleksa zapadne Hercegovine, ali i šire jeste Teutin grad, smješten u Borku u Širokom Brijegu, navodi to u svom istraživanju geolog Goran Glamuzina.

Riječ je o jednom neporecivo i prostorno, a i kronološko-kulturološko, povezanoj cjelini sastavljenoj od dvije prapovijesne gradine koje se nalaze na spektakularnom prirodno-reljefnom položaju visoko iznad okomitog dijela nevjerojatno impresivnog kanjona rijeke Lištice.

''Ustvari čitav ovaj drevni prapovijesni kompleks možemo slobodno nazvati jednim pravim ilirskim megalopolisom. Ono što je u cijeloj ovoj priči najzanimljivije jest da u stručno-arheološkom smislu čitav ovaj i to nevjerojatni prapovijesni kompleks predstavlja gotovo potpunu nepoznanicu, pri čemu je samo gornja gradina službeno registrirana i zavedena u Arh.leksikonu BiH kroz najprostiji mogući ''opis'' u jednoj rečenici da se radi o gradini iz brončanog i željeznog doba. Iz tog razloga moram naglasiti da je se s moje strane prije više od 3 i pol godine dogodilo prvo otkriće i javno objavljivanje tzv. Donjeg grada, odnosno jedne dotada apsolutno nepoznate gradine, ustvari jednog čudesnog ilirskog naseobinskog kompleksa koji je u odnosu na gornju gradinu tj.Gornji grad smješten visinski uniže, ali gotovo neposredno iznad izvorišta Borak ili tzv. Lončarevih mlinica'', ističe ovaj geolog.

Ovaj predio kanjona toliko je očaravajući pri čemu njegov izgled poput ogromnog proširenog amfiteatra sa brojnim kultiviranim terasama podzidanim brojnim kamenim zidinama djeluje uistinu poput čuvenog Machu Picchu-a u Južnoj Americi usljed čega je Glamuzina tadašnju prvu ekskluzivnu objavu ovog arheološkog nalazišta i naslovio kao 'Hercegovački Machu Picchu'.

Više detalja potražite na sljedećem linku.

 

Kopirati
Drag cursor here to close