'Naše društvo'

Dijagnoza zdravstva u Mostaru: Sustav je narušen, novac se troši nekontrolirano

Marin Bago iz Udruženja "Futura" izjavio je kako je već duži niz godina zdravstvo izašlo iz zakonskih okvira.
Sci-Tech / Znanost | 28. 05. 2018. u 13:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera


Marin Bago iz Udruženja "Futura" izjavio je kako je već duži niz godina zdravstvo izašlo iz zakonskih okvira.

"Narušena su sva tri stuba zdravstvenog sistema. Prvi stub je načelo solidarnosti, a mi još uvijek ne znamo s kim se solidariziramo, a s kim ne. Oni s kojima bi se trebali solidarizirati, kao što su umirovljenici ili nezaposleni, njima naplaćujemo dodatno zdravstvene usluge. Potpuno je zanemareno civilno učešće u zdravstvenom sistemu i ono ključno, zakon kaže da se zdravstvene usluge plaćaju po obimu, vrsti i kvaliteti usluge, a kod nas se godinama plaća paušalo. Potrošili smo milijarde, a da ne znamo šta smo platili", kazao je Bago, prenosi Klix.

Bago je rekao da se na ovaj način ne može doći ni do mišljenja pacijanata koji nisu zadovoljni pruženom uslugom, a o zadovoljstvu pacijenata bi trebao zavisiti status liječnika.

"Sustav je narušen, stvorio se paralelni sistem i novac se troši nekontrolirano. Stvorio se novi sistem bez pacijenata. Zakon je tržišno orjentiran i Zavodi ne bi trebali praviti razliku između javnih i privatnih zdravstvenih institucija, pa ispada da pacijent usluge dva puta plaća", kazao je Bago, naglasivši da su zakoni odlični, samo se ne provode.

Husein Oručević iz OKC Abrašević kaže da tek onda kada budemo znali na šta se troši novac u zdravstvenom sustavu, moći ćemo sa sigurnošću kazati ima li ga dovoljno.

"Mi smo tek na tragu da otkrijemo kakvo je pravo stanje, tek sada smo uradili posao koji bi se mogao porediti s onim što smo uradili u komunalnom sektoru Grada Mostara", kazao je Oručević.

Osman Tufek, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata uposlenih u zdravstvu HNŽ , izjavio je da bi mnogo toga treblo uraditi u zdravstvenom sustavu da bi se stvari poboljšale.

"Uvijek se kaže kako nema para, para ima samo ih se treba rasporediti kako treba. Od 2007. godine satnica zdravstvenih radnika u HNŽ nije povećana. Plaća čistačice u bolnici Južni logor je 330 KM, što je ispod svih kriterija", kazao je Tufek, potvrdivši da kvalitet zdravstvene usluge ovisi o visini plaće usposlenih.
Kopirati
Drag cursor here to close