Pomoć USAID-a medijima

Cormack: Slobodni mediji su apsolutni temelj demokracije

''Želimo pomoći istraživačkom novinarstvu jer je njihova uloga u društvu posebna, jer izvještavaju o onome što korumpirani građani rade'', navela je Cormack.
Sci-Tech / Znanost | 30. 01. 2018. u 11:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokrenula je zajednički Program za pomoć medijima na Balkanu, koji će se fokusirati na razvoj online medija u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji.

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack je sa današnjeg predstavljanja Programa u Sarajevu poručila da su slobodni mediji apsolutni temelj demokracije.

''U cijeloj regiji, ne samo u BiH, mediji su pod pritiskom raznih izvora zbog toga smo ovaj program napravili da bude regionalni'', istaknula je Cormack.

Naglasila je da je cilj pomoći neovisnim medijima da koriste nove tehnologije, da ulaze u partnersva za reklamu i propagandu i da rade na razvoju sadržaja koji emitiraju.

''Želimo pomoći istraživačkom novinarstvu jer je njihova uloga u društvu posebna, jer izvještavaju o onome što korumpirani građani rade'', navela je Cormack.

Predsjednik Upravnog odbora Vijeća za tisak u BiH i direktor magazina ''Start BiH'' Dario Novalić izrazio je zadovoljstvo da je u USAID u dva mjeseca pokrenuo dva programa, jedan za BiH, a drugi regionalni.

''Dugo su nas pustili da se razvijamo sami. Medijima to nije bio problem, međutim ekonomiji i politici je to bila prilika, neki mediji su propali, neki su se morali pripojiti, javno ili tajno, političkim strankama'', rekao je Novalić.

Siguran je da će se u nadolazećim godinama, uz pomoć međunarodne zajednice, mediji uspjeti razviti.

Direktor i jedan od osnivača crnogorskih ''Vijesti'' Željko Ivanović USAID-ov Program za pomoć medijima na Balkanu smatra značajnim s obzirom na situaciju koja vlada na tržištu u regiji i na značaj digitalnih medija.

Program USAID-a u pet država Balkana će trajati tri godine, a vrijedan je sedam milijuna dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close