Koronomanija

BioNTech-ovo drugo potencijalno cjepivo protiv COVID-19 dalo pozitivne rezultate

Nakon pozitivnih rezultata, planira se šire ispitivanje kandidata za cjepivo u drugoj i trećoj fazi, koja će biti provedena u SAD-u, Brazilu i Argentini.
Sci-Tech / Znanost | 21. 08. 2020. u 19:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugo potencijalno cjepivo protiv novog tipa koronavirusa (COVID-19), koju je razvila njemačka biotehnološka kompanija BioNTech, dala je pozitivne rezultate tijekom prve faze kliničkog ispitivanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema vijestima objavljenim na web stranici "Clinical Trials Arena", završena je prva faza kliničkih ispitivanja potencijalnog cjepiva pod nazivom "BNT162b2", koju je razvila kompanija BioNTech u Njemačkoj, a za koju je američka farmaceutska kompanija Pfizer dobila dozvolu za proizvodnju.

U okviru ispitivanja, u kojem je testirano djelovanje cjepiva na sigurnost i imunitet, utvrđeno je da dvije doze vakcine od 30 mikrograma primijenjene u razmaku od 7 dana, kod ispitanika starosne dobi od 18 do 55 godina proizvode 3,8 puta više protutijela i imunoloških stanica u odnosu na one koji se oporavljaju od COVID-19. Kod ispitanika starosne dobi od 65 do 85 godina ima 1,6 puta veći imunološki utjecaj u odnosu na one koje se oporavljaju od COVID-19.

Nakon pozitivnih rezultata, planira se šire ispitivanje kandidata za cjepivo u drugoj i trećoj fazi, koja će biti provedena u SAD-u, Brazilu i Argentini.

Prvo potencijalno cjepivo "BNT162b1", koju je razvila kompanija BioNTech, prošlo je ispitivanja u Njemačkoj, a nakon toga je izvršena druga i treća faza ispitivaja u Kini i SAD-u.

U Argentini je 10. kolovoza počelo testiranje na ljudima potencijalnog cjepiva "BNT162", koja je razvijena u suradnji američke farmaceutske kompanije Pfizer i biotehnološke kompanije BioNTech, čiji je suosnivač turski znanstvenik Ugur Sahin.

Kopirati
Drag cursor here to close