Vezuv

Bilo je toliko vruće da je ljudski mozak postao staklo

Analizom ugljeniranog drveta pronađenog pored ostataka ustanovljeno je da je temperatura u trenutku erupcije bila 520 stupnjeva...
Sci-Tech / Znanost | 25. 01. 2020. u 17:59 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekstremna toplina nastala zbog erupcije Vezuva u Italiji 79. godine bila je toliko jaka da je mozak jedne od žrtava pretvorila u staklo.

Od erupcije vulkana tada su stradale hiljade stanovnika u Pompeji, Herculaneumu i Stabiji i uništena su brojna naselja nedaleko od današnjeg Napulja, prenosi Tanjug.

Grad Herculaneum i neki njegovi stanovnici nestali su ispod lave, a tim naučnika koji je proučavao ostatke jedne od žrtvi erupcije pronađene 60-ih godina prošlog vijeka, objavio je da su iz lubanje žrtve izvučeni dijelovi staklastog, crnog materijala, za koji vjeruju da su dijelovi ljudskog mozga pretvoreni u staklo.

U njihovoj studiji navodi se da do procesa vitrifikacije ili pretvaranja u staklo dolazi kada materijal sagorijeva na jakoj toploti i brzo se hladi, nakon čega se pretvara u staklo ili glazuru.

"Čuvanje ostataka mozga antičkog čovjeka je izuzetno rijetko otkriće. Ovo je prvi put da se otkriju ostaci ljudskog mozga vitrificiranog toplotom", izjavio je forenzički antropolog Pjer Paolo Petrone sa sveučilišta u Napulju i vođa naučnog tima.

Smatra se da je žrtva bio muškarac u srednjim 20-im godinama, a njegovi ostaci pronađeni su u drvenom krevetu koji je bio prekriven vulkanskim pepelom. Najvjerojatnije je preminuo odmah u trenutku erupcije.

Analizom ugljeniranog drveta pronađenog pored ostataka ustanovljeno je da je temperatura u trenutku erupcije bila 520 stupnjeva, što govori da je ekstremna temperatura mogla da zapali tjelesnu masnoću i istopi meka tkiva, navodi se u izvještaju.

"Otkriće staklastog materijala u glavi žrtve, proteina izraženih u ljudskom mozgu i masnih kiselina koje se nalaze u ljudskoj kosi ukazuje na termički induciranu očuvanost vitrificiranog tkiva ljudskog mozga", navodi se u studiji i dodaje da staklasti materijal nije pronađen na drugim mjestima na tom arheološkom nalazištu.

Tijekom erupcije Vezuva, Herculaneum je nestao ispod tople lave i pepela iz vulkana.

Kako se navodi, lava je karbonizirala i sačuvala dijelove grada, ali i skelete ljudi koji nisu mogli pobjeći.

Kopirati
Drag cursor here to close