Ispitivanja na ljudima i životinjama

BiH nema kapaciteta za klinička istraživanja

Iako prođu klinička testiranja, to ne znači da su svi lijekovi sigurni za pacijente, kaže Biljana Tubić.
Sci-Tech / Znanost | 01. 06. 2018. u 21:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za klinička istraživanja, koja se u svijetu obavljaju na životinjama, zdravim osobama i dobrovoljcima, u BiH nema kapaciteta.

Ipak, godišnje se odobrava oko 25 novih ispitivanja na tisućama bolesnika koje provode farmaceutske kuće na polju onkologije, kardiologije i reumatologije. Riječ je o lijekovima koji su već prošli određene siguenosne mjere i koji se nalaze na korak do tržišta, kaže Tatjana Ponorac iz Agencije za lijekove BiH.

Ističe, da hrabrost ovih ljudi da se suoče sa nepoznatim može ne samo da spasi njihove, nego i bezbroj drugih života, piše ATVbl.com.

''Klinička ispitivanja iz ugla znanstveno istraživačkog rada su jako važna zato što na taj način ne samo pojedinac nego cijelo društvo, odnosno cijeli svijet može dobiti u jednom periodu, nakon što se to istraživanje završi nove terapijske mogućnosti ,odnosno nove lijekove'', navodi Tatjana Ponorac, načelnik Sektora za klinička ispitivanja Agencije za lijekove BiH.

Iako prođu klinička testiranja, to ne znači da su svi lijekovi sigurni za pacijente, kaže Biljana Tubić. Ističe da je farmacija stub današnje medicine, ali isto tako upozorava na opasnosti koje se nalaze na policama ljekarni, piše Atvbl.com.

''Ono u čemu je BiH najslabija jeste farmakovilgilansa, odnosno praćenje neželjenih djelovanja lijekova. Naša država BiH ne ostavlja mogućnost pacijentima da oni sami prijavljuju neželjena djelovanja koje primijete što je praksa u nekim drugim europskim državama, a kod nas nije. To znači da je težište na zdravstvenim radnicima, što farmaceutima u ljekarnama, što liječnicima na klinikama, jer su oni u izravnom kontaktu sa pacijentima2, navodi Biljana Tubić, pomoćnik direktora za Sektor za lijekove, Agencija za lijekove.

Zbog neželjenog djelovanja koji je u pojedinim slučajevima uzrokovao smrt sa tržišta BiH 2005. godine povučen je lijek Koks 2 Inhibitor. Zato, iz Agencije za lijekove apeliraju na medicinare da savjesno obavljaju svoj posao i da im priopće negativna iskustva svojih pacijenata. Isto tako apeliraju na građane da lijekove ne uzimaju na svoju ruku i da se pridržavaju savjeta svog doktora i liječničkog recepta.

Kopirati
Drag cursor here to close