Liječenje matičnim stanicama

BiH: Izvedena autologna transplantacija bebi od devetnaest mjeseci

Autologna transplantacija je vrsta transplantacije gdje se upotrebljavaju bolesnikove vlastite matične stanice.
Sci-Tech / Znanost | 20. 11. 2017. u 15:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fena / Devetnaestomjesečnoj djevojčici iz Tuzle pružena je nova prilika za normalan život 

Devetnaestomjesečnoj djevojčici iz Tuzle pružena je nova prilika za normalan život zahvaljujući autolognoj transplantaciji, koja joj je prije četiri dana urađena na Pedijatrijskoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Djevojčica je smještena na Hematoonkološki odjel ove Klinike, gdje boravi s majkom.

Prema riječima Direktora discipline za zdravlje djeteta, prof.dr. Ede Hasanbegovića, djevojčica se na ovoj Klinici liječi već sedam mjeseci, a primljena je s neuroblastomom, tumorom koji zahvaća živčane stanice i nadbubrežnu žlijezdu.

Prvo kemoterapija

''Ova vrsta oboljenja javlja se najčešće do druge godine života, a djevojčica kojoj smo uradili autolognu transplantaciju primljena je s izuzetno visokim, odnosno četvrtim stupnjem tumora. Ovaj stadij je zahtijevao prvo kemoterapiju, na koju je naša pacijentica veoma dobro odreagirala, te nakon čega je urađen operativni zahvat. U pauzama između kemoterapija djevojčici su rađeni redovni kontrolni nalazi, jer je za izvođenje autologne transplantacije neophodno da ne postoje tumorske stanice u organizmu'', kazao je Feni prof.dr. Hasanbegović.

Autologna transplantacija je vrsta transplantacije gdje se upotrebljavaju bolesnikove vlastite matične stanice. Matične stanice se sakupljaju unaprijed te se zamrznute čuvaju za upotrebu u kasnijem stadiju bolesti. Njihova je uloga da zamijene matične stanice oštećene visokim dozama kemoterapije koja se koristi za liječenje postojeće bolesti.

Prema riječima prof. Hasanbegovića djevojčica trenutno boravi u izolacionoj jedinici, potpuno sterilnoj od svih mogućih bakterija, s posebnim režimom ishrane.

Posttransplantacijski oporavak

''Posttransplantacijski oporavak odvija se u skladu s postojećim protokolima, a djevojčici izuzetno prija prisustvo njene majke, koja sve ovo vrijeme boravi s njom. Naši ljekari i medicinsko osoblje nadziru pacijenticu 24 sata dnevno, te redovno rade analizu krvi i mjerenje temperature. Specifičnost ovog slučaja je u tome što dijete ima samo 12kg, a sve ispod 20kg zahtijeva daleko težu pripremu za uzimanje matičnih stanica. Mi smo među prvim klinikama u regiji koja je uradila autolognu transplantaciju djetetu s ovako malom kilažom. Puno jednostavnije je uraditi transplantaciju djetetu koje ima 20 i više kilograma'', kazao je prof. dr. Hasanbegović.

Prema riječima subspecijaliste hematoonkologije prof.dr. Melihe Sakić transplantacija je urađena u skladu sa svim postojećim protokolima, a dosadašnji oporavak se odvija bez ikakvih problema.

''Ovo je već treća transplantacija koštane srži, koja se radi u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a specifičnost ove transplantacije je izuzetno mala kilaža naše devetnaestomjesečne pacijentice. Transplantacija je rađena u suradnji s kolegama sa Transfuzije, Hematologije i Citološkog odjela KCUS, a posebnu brigu i pomoć pružaju i naše medicinske sestre koje su upućene u ovaj slučaj. Sam čin transplantacije izgleda jednostavan, ali su zahvati koji se moraju uraditi prije i poslije same transplantacije izuzetno zahtjevni i traže puno truda i pažnje. Veliku podršku nama ljekarima i medicinskom osoblju, ali i samoj djevojčici, dali su i njeni roditelji što uistinu ima ogroman značaj'',istaknula je prof. dr. Sakić.

Statistički podaci pokazuju da se neuroblastom javlja kod otprilike jednog djeteta na 10.000. Postoji rasna predilekcija u njihovom javljanju i češći su kod pripadnika bijele populacije. Također, nešto češće se javljaju kod djevojčica, nego kod dječaka. U više od 40 posto slučajeva, dijagnoza ovog tumora se postavlja prije treće godine, a gotovo 97 posto kod mlađih od 10 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close