Društvo novinara BiH

Novinari izloženi ozbiljnim prijetnjama i fizičkim napadima

Bez slobode medija ne mogu se zamisliti ni ostala prava iz Opće deklaracije
Sci-Tech / Znanost | 10. 12. 2018. u 17:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Društvo novinara BiH, u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obilježava 10. prosinca, na dan kada je 1948. godine Generalna skupština UN-a usvojila Opću deklaraciju o pravima čovjeka, podsjeća da je "pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, koja uključuje pravo na širenje ideja putem bilo kojeg medija" sastavni dio Deklaracije.

Nažalost, navodi se u priopćenju iz ovog društva, svjedoci smo da je u godini koja je na izmaku u BiH došlo do drastičnog pogoršanja stanja kada je u pitanju ovaj segment iz Opće deklaracije o pravima čovjeka. To se posebno odnosi na sve veći broj napada na novinare, uključujući slučajeve ozbiljnih prijetnji i teškog fizičkog nasilja.

''Društvo novinara BiH je veliki dio svojih aktivnosti ove godine posvetilo upravo reagirajući na ove slučajeve nasilja i pomažući napadnutim kolegama koliko je to bilo našoj moći. Podsjećamo samo na neke od najtežih slučajeva nasilja nad novinarima ove godine u BiH: fizički napad na naše kolege sa portala Klix.ba i Al Jazeere Balkans Kemala Softića i Mirsada Bukvića na demonstracijama grupe branitelja u Sarajevu 26. srpnja, napad grupe od desetak maskiranih napadača u Konjicu na ekipu BHT-a koja se vraćala sa utakmice Široki Brijeg – Sloboda, pri čemu je ozlijeđen vozač, a na vozilu pričinjena materijalna šteta, teško premlaćivanje koje se može okarakterizirati i kao pokušaj ubojstva kolege sa BNTV Vladimira Kovačevića u Banja Luci 26. kolovoza dok se vraćao sa izvještavanja sa skupa "Pravda za Davida", a ozbiljne prijetnje upućivane su kolegama sa BNTV koji su nazivani izdajnicima, Gloriji Lujanović sa portala Dnevnik.ba, novinaru iz Visokog Adnanu Jašarspahiću, ekipi portala Bljesak tijekom izvještavanja sa prosvjeda branitelja na demonstracijama i drugima'', navodi se u saopćenju.

Ono je što je bila karakteristika svih ovih napada je blaga, neadekvatna i prespora reakcija institucija za provođenje zakona, čime se stvara dojam da je napad na novinare društveno prihvatljiv čin i da počinioci mogu proći nekažnjeno ili sa smiješno blagim kaznama. Ako se svemu ovome doda sve lošiji materijalni položaj novinara, neuređenost regulative posebno kada su pitanju internet mediji i društvene mreže, pritisci na medije sa pozicija političke i ekonomske moći sa žaljenjem se može konstatirati da novinarska zajednica u BiH nema mnogo razloga za slavlje na Međunarodni dan ljudskih prava.

''A bez slobode izražavanja i slobode medija ne mogu se zamisliti niti ostala ljudska prava iz Opće deklaracije. Zato ovim povodom apeliramo na medijsku zajednicu u BiH da u narednom periodu, zajedno pokušamo riješiti bar dio problema koji nas pritiskaju i tamo pomognemo u realizaciji ciljeva postavljenih još davne 1948. godine u Općoj deklaraciji'', priopćeno je iz Društva novinara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close