Mreža za istraživanje

Beč: Nova institucija za istraživanje atmosfere, klime i meteorologije

Staklenički plinovi, aerosoli i novi meteorološki modeli su u posljednjih par godina doveli do nagle ekspanzije klimatskih i atmosferskih istraživanja.
Sci-Tech / Znanost | 04. 01. 2021. u 15:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Univerzitet u Beču i Centralni institut za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG) su početkom siječnja 2021. službeno osnovali bečku mrežu za istraživanje atmosfere "Vienna Network for Atmospheric Research" (VINAR) kako bi objedinili i intenzivirali svoj dosadašnji rad te austrijsku prijestolnicu ponovo učinili svjetskim centrom te oblasti.

Staklenički plinovi, aerosoli i novi meteorološki modeli su u posljednjih par godina doveli do nagle ekspanzije klimatskih i atmosferskih istraživanja. Međutim, nova pitanja se konstantno otvaraju i zahtijevaju brz odgovor, posebno u vezi sa globalnim zagrijavanjem. Stoga su Bečki univerzitet (Uni Wien) i Centralni institut za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG) osnovali istraživačku mrežu "Vienna Network for Atmospheric Research" (VINAR) kako bi se meteorološka, atmosferska i klimatska istraživanja u Beču ubuduće tematski usmjerila i ojačala.

Centralni institut za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG) postoji još od davne 1851. godine i predstavlja jednu od najstarijih državnih institucija za meteorologiju. Prvi direktor instituta, Karl Kreil, je istovremeno bio i profesor fizike na Uni Wien. To je rezultiralo uskom suradnjom ove dvije institucije i Beč učinilo jednim od vodećih svjetskih centara za meteorologiju krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Suradnja institucija u mreži VINAR će se prvenstveno bazirati na razvoju metoda za uravnoteženje emisija stakleničkih plinova kao i uspostavljanju nove mjerne infrastrukture za aerosole i oblake u opservatoriju "Sonnenblick" i na meteorološkoj stanici bečkog univerziteta.

Instrument istraživačkih udruženja i mreža pokazao se kao učinkovota metoda za okupljanje znanstvenika, posebno oko društveno relevantnih predmetnih oblasti, kako bi se intenzivirala istraživanja. Na Uni Wien postoji ukupno 11 istraživačkih mreža, koje se bave različitim temama, od ekologije do rodnih studija, priopćeno je iz Mreže za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Kopirati
Drag cursor here to close