Kina

Arheolozi pronašli tajanstvenu tečnost

Prema riječima istraživača, kroz otvor posude izašlo je više od tri litra smeđe tečnosti.
Sci-Tech / Znanost | 26. 05. 2020. u 14:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineski istraživači pri Arheološkom institutu u gradu Sanmensja, u pokrajini Hunan, iskopali su 2.000 godina staru brončanu posudu u obliku labuda sa više od tri litra misteriozne tečnosti koja se sada ispituje, javio je Daily Mail.

Brončani ćup pronađen je s drugim predmetima unutar netaknute grobnice koja potiče iz razdoblja oko 221. godine prije nove ere i koja je slučajno pronađena prilikom provođenja projekta za urbani razvoj u tom području.

  / Pronalasci iz grobnice

Prema riječima istraživača, kroz otvor posude izašlo je više od tri litra smeđe tečnosti.

"Brončani sud s glavom labuda je rijetkost. Ovo je prvi put da smo pronašli takav predmet u ovom području", izjavio je jedan od istraživača.

Kako prenose mediji, ističe se nevjerojatna sličnost s prirodnim karakteristikama lica, uključujući usta i oči. Istražitelji vjeruju kako su detalji na ćupu jasan pokazatelj toga koliko su rane civilizacije bile vješte u izradi brončanih predmeta.

Video: Archaeologists unearth a rare 1 000 year old tomb in China of a coupe buried together


Iako javnost smatra da bi ćup mogao biti posuda koja se koristila za čuvanje rane verzije alkohola, iz ovog instituta su pozvali stručnjake iz Pekinga da testiraju supstancu prije donošenja bilo kakvih zaključaka.

Kopirati
Drag cursor here to close