Istraživanje

Arheolozi pronašli pet kompletnih skeleta u Milima kod Visokog

Za manje od pola mjeseca na ovom području i okolini pronađeno je nekoliko tisuća nalaza, a voditelj projekta i Instituta Adnan Kaljanac smatra da govore o životu u srednjem vijeku, ali da postoji mogućnost i o ranijem periodu.
Sci-Tech / Znanost | 17. 08. 2018. u 12:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pet skeleta pronađeno je tijekom arheološkog istraživanja u Milima kod Visokog, u okviru probnog istraživanja koje je proveo Institut za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. 

Za manje od pola mjeseca na ovom području i okolini pronađeno je nekoliko tisuća nalaza, a voditelj projekta i Instituta Adnan Kaljanac smatra da govore o životu u srednjem vijeku, ali da postoji mogućnost i o ranijem periodu. 

Kaljanac je danas u Visokom predstavio rezultate probnog istraživanja i najavio da će biti nastavljeno, zahvaljujući Općini Visoko koja je financijer prvih ozbiljnih istraživanja nakon tri desetljeća. 

''Pet kompletnih, dobro očuvanih skeleta, smo pronašli i dijelove šestog. Poslali smo ih u Poljsku na DNKi nakon datuma koje nam oni dostave nastavit ćemo i moći raditi mnogo preciznije'', rekao je Kaljanac. 

Najavio je da bi lokalitet mogao biti pretvoren u nacionalni spomenik. 

Sa Katedre za arheologiju sarajevskog Filozofskog fakulteta Edin Bujak je istakao da su pronašli  ognjišta, nakit, skletete, staklo i druge predmete koji precizno govore o životu, radu, običajima... 

''U Milima je hiljadugodišnja povijest'', poručio je Bujak te dodao da su Mile značajan povjesni lokalitet. 

Izrazio je nadu da će ovaj lokalitet biti otkriven i istražen do kraja. 

Načelnica Općine Visok Amra Babić, koja financira aktivnosti, najavila je nastavak podrške za iskopavanja u Milima te rješavanje problema saobraćajnice koja prolazi pored lokaliteta.  Kaže da od ovog projekta očekuje mnogo, za cijelu državu. 

Mile su krunidbeno i grobno mjesto bosanskih kraljeva za vrijeme srednjovjekovne Bosne. Na tom mjestu je okrunjen prvi bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić. 

Kopirati
Drag cursor here to close