Luxor

Arheološka senzacija u Egiptu: Otkriven izgubljeni "Zlatni grad"

Arheološka misija predvođena poznatim egipatskim arheologom Zahijem Hawassom napravila je veliko otkriće u Luksoru pronašavši 3000 godina star "Zlatni Grad" poznat i kao Uspon Atena.
Sci-Tech / Znanost | 09. 04. 2021. u 14:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Egipatski Luxor je još jednom postao središtem arheoloških otkrića nakon što je egipatsko ministarstvo turizma i starina u četvrtak objavilo otkriće takozvanog "Izgubljenog Zlatnog Grada".

Nakon sedam mjeseci iskapanja, u arheološkoj misiji koju je predvodio dr. Zahi Hawass, biši egipatski ministar starina, arheolozi su otkrili "nekoliko područja ili četvrti" za koje vjeruju da pripadaju 3000 godina starom izgubljenom Zlatnom Gradu.

Na mjestu arheoloških iskopina pronađen je nakit u obliku prstenja te brojne glinene posude, ogrlice sa skarabima te cigle od blata s pečatom faraona Amenofisa III (izvorno Amenhotepa III), što dokazuje da novootkriveni grad potječe iz doba 18. kralja egipatske dinastije, koji je Egiptom vladao između 1391. i 1353. godine prije nove ere.

Amenofis III je gradom vladao zajedno sa sinom Eknatonom, koji je naposljetku napustio taj drevni grad nakon što je od oca preuzeo staroegipatsko prijestolje.

Hawas, svjetski poznat arheolog kojeg se optužuje za korupciju, ovo najnovije otkriće natvao je "Usponom Atena", javlja Zimo.

Egipatsko ministarstvo turizma je priopćilo da je područje iskapanja bilo najveće administrativno i industrijsko naselje u doba staroegipatskog carstva na zapadnoj obali Nila.

Prema njihovoj objavi, južni dio grada imao je pekarnicu, peći i keramičke posude za držanje hrane, dok su sjeverni dio tog grada činile administrativne i rezidencijalne četvrti, s kućama čiji su zidovi bili i do tri metra visine.

Ono što su arheolozi iskopali jest nalazište velikog grada u dobrom stanju očuvanosti, s gotovo čitavim zidovima te prostorijama ispunjenim alatima iz svakodnevnog života, stoji u priopćenju egipatskog mnistarstva.

Betsy Bryan, profesorica egipatske umjetnosti i arheologije sa sveučilišta Johns Hopkins rekla je za ABC News da je to otkriće drugo najvažnije arheološko otkriće Starog Egipta nakon otkrića Tutankamonove grobnice.

Kopirati
Drag cursor here to close