Analiza

Aplikacijom za praćenje covida-19 otkriveno šest tipova bolesti

Osim kašlja, vrućice i gubitka njuha, često isticanih kao ključni simptomi covida-19, aplikacija pokazuje da su među simptomima i glavobolja, bol u mišićima, umor, proljev, gubitak apetita i kratak dah.
Sci-Tech / Znanost | 19. 07. 2020. u 16:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski znanstvenici analizirali su podatke s aplikacije za praćenje koronavirusa i otkrili šest tipova bolesti prema ozbiljnosti simptoma zaraze koronavirusom.

Saznanja tima iz londonskog King's Collegea mogla bi pomoći liječnicima da predvide koji su pacijenti s covidom-19 izloženi najvećem riziku i kojima će vjerojatno biti potrebna bolnička njega u budućim valovima epidemije.

"Ako je moguće predvidjeti od kojeg tipa covida-19 pacijenti boluju petog dana, može se ranije intervenirati i pratiti razina kisika i šećera u krvi i osigurati im pravilnu hidraciju", rekla je liječnica Claire Steves, prenosi Hina.

Osim kašlja, vrućice i gubitka njuha, često isticanih kao ključni simptomi covida-19, aplikacija pokazuje da su među simptomima i glavobolja, bol u mišićima, umor, proljev, gubitak apetita i kratak dah.

Također, neki su razvili blage simptome nalik gripi ili osipu, a drugi su imali teške simptome ili umrli.

Studija je objavljena 16. lipnja, ali je nisu recenzirali neovisni znanstvenici. U studiji se opisuje šest tipova bolesti:

1. Simptomi "nalik gripi", ali bez vrućice: glavobolja, gubitak njuha, bolovi u mišićima i prsima, kašalj, grlobolja.

2. Simptomi "nalik gripi" s vrućicom: glavobolja, gubitak njuha, kašalj, grlobolja, promuklost, gubitak apetita.

3. Gastrointestinalni simptomi: glavobolja, gubitak njuha i apetita, proljev, grlobolja, bol u prsima, izostanak kašlja.

4. Teški simptomi razine 1: glavobolja, gubitak njuha, kašalj, vrućica, promuklost, bol u prsima, iscrpljenost.

5. Teški simptomi razine 2: glavobolja, gubitak njuha i apetita, kašalj, vrućica, promuklost, grlobolja, bol u mišićima i prsima, iscrpljenost, smetenost.

6. Teški simptomi razine 3, abdominalni i respiratorni: glavobolja, gubitak njuha i apetita, kašalj, vrućica, promuklost, grlobolja, bol u mišićima i prsima, iscrpljenost, smetenost, kratak dah, proljev i bolovi u trbuhu.

Pacijenti s teškim simptomima iz posljednja tri tipa će vjerojatno morati u bolnicu i na respiratore, kažu znanstvenici.

Kopirati
Drag cursor here to close