Mnogi odahnuli

Američke vlasti neće zabraniti žarulje sa žarnom niti

Iako se 95% energije u njima pretvara u toplinu, kratkog su vijeka i ne štede električnu energiju, klasične žarulje u SAD-u neće biti zakonski izbačene iz upotrebe.
Sci-Tech / Znanost | 30. 12. 2019. u 19:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija postupno je zabranila prodaju žarulja sa žarnom niti, smanjujući energetske limite preko kojih je obavezno koristiti modernije, energetski učinkovitije žarulje.

Na ovaj su način na štedne (CFL) ili još štedljivije LED žarulje svoj prijelaz započelo je mnogo zemlja svijeta, od Argentine do Zimbabwea, no u SAD-u se i dalje tome manje-više opiru, javlja Bug.

Pokušaji prelaska na efikasna rasvjetna tijela krenuli su još 2007. godine, variraju od države do države, no na federalnoj razini SAD i dalje nemaju striktnu zabranu. 2012. na snagu je stupio zakon koji osigurava da se smiju proizvoditi samo energetski efikasnije žarulje, one koje daju preko 45 lumena po wattu, a primjena tog zakona trebala je krenuti u potpunosti početkom 2020. godine, kada se na tržištu ne bi mogla naći više niti jedna vrsta energetski neefikasne žarulje sa žarnom niti.

No, promjenom vlasti 2016. godine stvari se mijenjaju, a Donald Trump svim se silama borio da zaustavi primjenu ovog "Obaminog" zakona (iako je cijelu stvar bio pokrenuo još George W. Bush).

Kao razloge je navodio nisku cijenu klasičnih žarulja, zaštitu radnih mjesta u toj industriji, ali i činjenicu da on osobno pod LED svjetlima izgleda – narančasto.

Kraj je 2019. godine, rok za ukidanje se bliži, a Trumpova administracija sada povlači finalni potez: odustaje od primjene zakona u siječnju 2020. i tako ne uvodi striktnije energetske standarde kakvi vrijede u većini svijeta.

Ministarstvo energetike navodi da bi primjena ranije predloženih pravila poskupjela obične žarulje, te da nove standarde ne uvode kako bi zaštitili potrošače. Unatoč tomu, kažu, očekuju širenje prisutnosti LED žarulja, koje su sve jeftinije, pa smatraju da zabranu za klasične ne treba uvoditi.

Kopirati
Drag cursor here to close