Prekretnica na pomolu?

Američka tvrtka tvrdi da ima cjepivo protiv korona virusa

Jedna američka farmaceutska tvrtka tvrdi da ima prvo eksperimentalno cjepivo protiv koronavirusa koje su već poslali na testiranje.
Sci-Tech / Znanost | 25. 02. 2020. u 11:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR  / Ilustracija

Farmaceutska tvrtka Moderna iz Cambridgea u američkoj saveznoj državi Massachusetts razvila je prvo eksperimentalno cjepivo protiv koronavirusa piše Wall Street Journal, a vijest prenose i vodeći talijanski mediji. Italija je od proteklog vikenda postala europsko žarište koronavirusa.

Moderna, čije se dionice nalaze na njujorškoj burzi Nasdaq, vijest je objavila tijekom noći, dok burzovno tržište nije aktivno.

Ističu da je njihovo cjepivo razvijeno u laboratoriju Norwood, 40 kilometara južno od Bostona i uz pomoć američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti (NIAD) te Istraživačkog centra za cjepiva (VRC). Cjepivo je prema njihovim riječima spremno za testiranje na ljudima.

Moderna je epruvete s eksperimentalnim cjepivom dostavila NIAD-u, a taj institut trebao bi s kliničkim testiranjima započeti krajem travnja na 20 do 25 zdravih dobrovoljaca. Tijekom tih testiranja provjerit će se jesu li dvije doze tog cjepiva sigurne i pokreću li reakciju imunološkog sustava koji bi pacijenta zaštitio od zaraze koronavirusom.

Prvi rezultati tih testiranja mogli bi biti dostupni tijekom ljeta, između srpnja i kolovoza, a samo cjepivo na tržištu bi se moglo pojaviti tek 2021. godine.

Dionice biotehnološke tvrtke Gilead Sciences u ponedjeljak su narasle gotovo pet posto nakon što je dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije izjavio da je lijek Remdesivir kojeg je razvio Gilead, pokazao znakove da možda može pomoći u liječenju koronavirusa.

Dionice Gileada bile su među dvije jedine rastuće u ponedjeljak na burzama S&P 500 i Nasdaq-100, nakon što je Dow pao za više od 1000 bodova zbor straha od širenja smrtonosne epidemije na Italiju, Iran i Južnu Koreju.

Trenutno postoji samo jedan lijek za kojeg smatramo da ima stvarnu učinkovitost, a to je Remdesivir, rekao je na konferenciji za novinare u Pekingu Bruce Aylward, pomoćnik generalnog direktora WHO-a.

WHO dodaje da su započela testiranja tog lijeka na ljudima i da će prvi rezultati biti poznati u narednim tjednima.

Iz Gileada su za CNN potvrdili da surađuju s kineskim vlastima na dva testiranja s pacijentima koji su bili zaraženi koronavirusom. Rezultati tih testiranja očekuju se u travnju.

Remdesivir je eksperimentalni lijek koji se koristio za liječenje virusa ebole.

Kopirati
Drag cursor here to close