Javna tribina

Transplantacija organa u SKB Mostar: Educiranog kadra ima, donora nema

Naša država nalazi se u veoma lošem položaju po pitanju doniranju organa
Sci-Tech / Znanost | 22. 03. 2018. u 21:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar za transplantaciju organa ima educirani kadar, ali nema dovoljno donatora, rekla je liječnica Slavica Ćorić na tribini 'Darivanje organa – novi život na dar', koja se održala u četvrtak u Mostaru.

Inače, tribinu koju su organizirali Donorska mreža u BiH, Udruga dijaliziranih i transplantiranih FBiH i SKB Mostar ima za cilj informiranje te poticanje građana za darivanje organa, gdje se na vrijeme događaja mogla i potpisati donorska kartica.

Doniranje organa u BiH na samom dnu

Naša država nalazi se u veoma lošem položaju po pitanju doniranju organa, tvrdi predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH Tomislav Žuljavić

Video: Žuljević BiH na dnu europske i svjetske ljestvice po darivanju organa

''Bosna i Hercegovina je na samom dnu europske i svjetske ljestvice po darivanju organa. Mi prosječno imamo 20-tak transplantacija u Federaciji BiH dok susjedna Republika Hrvatska ima 300-400 što je ogromna razlika'', rekao je Žuljavić.

Kako mogući krivac za takvo stanje, tvrdi Žuljavić, je neprovođenje zakona, za čiju provedbu odgovornim smatra Federalno ministarstvo zdravstva.

Herceg: Zakon dobar ali je potrebna veća informiranost

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, Nevenko Herceg, tvrdi kako je 'Zakon o transplantaciji tkiva i organa u svrhu liječenja' ''sam po sebi je dobar, ali međutim on nije dovoljan jer svima nama treba više informacija''.

''Nažalost, unatoč činjenici da mi u Federaciji imamo Zakon o transplantiranju organa i tkiva s ciljem liječenja, naša znanja o darivanju organa, budimo iskreni, još i dalje su skromna, a popis potencijalnih donatora je, nažalost, prekratak s obzirom na broj onih koji te organa godinama željno čekaju'' tvrdi Herceg.

Herceg je pozvao sve građane da sudjeluju u doniranju organa ističući da je to ''obaveza našeg društva u cjelini'', pohvaljujući održanu tribinu kao dobru aktivnost promocije istog.

''Naš zajednički zadatak treba biti da radimo zajedno i više na podizanju, kako osobne tako i opće, javne svijesti, o značaju doniranja i transplantiranja organa čime se daruje novi život.

Transplatacijski program je izazov za SKB

Pomoćnik ravnatelja SKB Mostar za znanstveno-istraživački rad i nastavu, Ivan Ćavar, u obraćanju medijima rekao je kako bolnica teži ka pokretanju transplantacijskog programa i prvim transplantacijama u skorije vrijeme.

''Mi smo u intenzivnim pripremama kako bismo pokrenuli transplantacijski program u našoj bolnici koji nije jednostavan jer je to proces koji dugo traje, koji zahtjeva cjelokupnu angažiranost kako u administrativnom, stručnom, znanstvenom i u pravnom smislu. Mi smo prihvatili taj izazov i nadamo se kako ćemo što prije krenuti sa transplantacijom tkiva i organa u našoj bolnici'', rekao je Ćavar.

Kadra ima, donora nema

U SKB Mostar, tvrdi nefrologinja Slavica Ćorić, ima educiranog kadra ali nedostaje donatora.

''Ako nema donora, onda nema ni transplantacija. Mi smo upravo u tom problemu. U SKB već duže vrijeme nalaze se visoko educirani liječnici, spremni u ovom trenutnu pristupiti transplantaciji ali imamo mali zjap između donatora, odnosno uzimanja organa i same realizacije'', rekla je liječnica Čorić, istaknuvši kako je u našem društvu za navedeni zakon nije kriv zakon nego javno mnijenje.

Važnost Eurotransplanta

Da je transplantacija organa efikasan vid liječenja tvrdi i Dražen Zemun, predsjednik Hrvatske udruge Transplant, kojemu je 2008. u Zagrebu transplantirano srce.

''Jedini pravi i ispravni put za bolesne ljude koji boluju od raznovrsnih bolesti od organa je transplantacija organa jer to je povratak u novi život'', rekao je Zemun, dodajući kako se u BiH zasada samo vrše transplatacije bubrega, ali se postupno radi na promjenama.

Podsjetimo, pacijentima FBiH je, zahvaljujući protokolu o suradnji s Ministarstvom zdravstva Hrvatske, omogućeno sudjelovanje u mreži Eurotransplant, u kojoj se Hrvatska nalazi već jedno desetljeće, a naši su pacijenti prosvjedom trebali ukazati na važnost širenja donorske mreže.

Kopirati
Drag cursor here to close