Najpoznatiji bh. meteorolog

Sladić: Svibanj će iznjedriti više vedrijih i toplijih dana

Bljesak.info je razgovarao s najpoznatijim bh. meteorologom Nedimom Sladićem
Sci-Tech / Znanost | 30. 04. 2021. u 14:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za Nedima Sladića svi su čuli, posebno u proteklim tjednima kada se vremenska prognoza prati više nego inače i s nestrpljenjem očekuju ljepši dani.

Ovaj dvadesetčetverogodišnjak osvojio je simpatije mnogih s prvim javnim pojavljivanjem na televiziji, kada je, unatoč tome što je jako mlad, davao precizne informacije u vezi vremenske prognoze. Više o Sladiću doznajte u nastavku razgovora za Bljesak.info.

Rodom iz Sarajeva, nedostatak studija meteorologije u Bosni i Hercegovini orijentirao ga je ka računarskim i softverskim znanostima pa je, kako kaže, 2019. godine na Internacionalnom sveučilištu u Sarajevu stekao zvanje diplomiranog inženjera u oblasti softverskog inženjeringa na području statističke i podatkovne analize u R-programskom jeziku (Statistical Data Science). Koautor je na znanstvenom radu NOTHAS – numeričkog modela za detekciju i praćenje olujnih sustava s grupom regionalnih sveučilišnih profesora u sklopu žurnala Korejskog meteorološkog društva unutar baze Springer te na još nekoliko manjih radova. Dobitnik je brojnih certifikata i priznanja za doprinos zajednici, a odnedavno je i dio tima Nove BH.

Za meteorologiju se Sladić počeo zanimati još kao dijete: "Uvijek sam promatrao prirodne pojave i procese koji se događaju oko nas. Ljubav prema prirodi koju su mi usadili moji roditelji čestim putovanjima po Hercegovini odredila je da se prema prirodi, kao najvećem regulatoru svih procesa na ovoj planeti, ponašam s velikim poštovanjem. Međutim, želja za istraživanjem što se događa tamo gore među oblacima presudila je da počnem učiti sam, i to najprije o oblacima – vrstama, strukturama i na osnovu njih odlučivati koji donosi padavine, a koji ne. To je prvo što sam naučio kroz svoje djetinstvo iz knjige koju mi je tada otac poklonio", govori Sladić.

Nakon što je, kako kaže, upoznao doajena bh. meteorologije Željka Majstorovića, dobio je korisne savjete koji su ga orijentirali i sve znanje iz meteorologije je crpio s interneta i raznih meteo-stranica, ali i strane literature.

"U početku mnoge stvari su bile apstraktne – teške i nerazumljive, ali kontinuiranim razmišljanjem stvari se iskristaliziraju. Od 2017. godine u moj meteorološki život ulazi za mnoge najbolja hrvatska meteorologinja, Dunja Mazzocco Drvar od koje sam i najviše naučio kada je riječ i o samoj prognozi vremena, ali i o informacijama koje gledatelje mogu zanimati, budući da iste godine započinjem raditi kao prezenter prognoze na sarajevskoj Face TV", kaže Sladić te navodi da su "njeni savjeti i redovita komunikacija presudili da ljubav prema ovoj znanosti sve više raste.

Na tom principu i u meteo timu Nove BH, zajedno s kolegom Mersadom Sijarićem, Sladić se trudi dovesti meteorologiju u Bosni i Hercegovini na jednu veću razinu.

Foto: Bljesak.info / Spremite se na pakleno ljeto!

Prognoza nije nimalo jednostavan posao, kako ističe Sladić: "Prognoza vremena najprije nastaje prikupljanjem podataka s mjernih stanica, plutača, komercijalnih letova, brodova, satelita. Svi ti podaci ulaze u model koji je često i asimiliran, tj. podešen na određeno područje, odnosno kako bismo dobili veću i bolju detekciju reljefa koji je ključan u parametrima poput bolje detekcije vjetra i padavina. Uz izrazito zahtjevno prikupljanje podataka, kada radite prognozu vremena trudite se da detaljno izanalizirani sadržaj predočite u najtočniji oblik, no zbog numeričkih grešaka koje se nalaze unutar svakog modela, vaša prognoza nikad nije i ne može biti 100% točna. Nijedan prognozni model na svijetu nije 100% točan. Ako kažemo da će ljeto biti vrelo i sušno, to ne znači da će biti sva tri mjeseca tako, a pogotovo ne 30. srpnja jer sezonske prognoze ne služe da pojedinačno po datumima dajemo prognozu nego većinski očekivano stanje vremena na okviru jedne sezone".  Točne prognoze se mogu dati do pet dana, govori nam Sladić.

Na pitanje je li meteoropat, Sladić odgovara: "Obično bura i sjeverac bistre glavu, a jugo je zamućuje kod većine, no kod mene je situacija obrnuta. Generalno sam produktivniji ako je prisutna južina nego kad je vrijeme po buri. Razlog mi nije i dalje jasan potpuno, ali sam primijetio da za vrijeme sjevernog vjetra je moja motivacija mnogo manja nego je to slučaj sa južinom."

Želja mu je upisati jednogodišnji master studij iz područja meteorologije i klimatologije na koji je već primljen u Velikoj Britaniji, čim se situacija i uvjeti poboljšaju.

Šale i memeovi na račun prognoze vremena, baš zato što je realna i poprilično kišovita i hladna, Sladić govori da mu ne smetaju, ali i da im se sam nasmije, naravno ako je s ukusom i u granicama normale. A prije ljeta ipak će nam stići i pravo proljeće: "Temperature rastu, od zime ne treba više strahovati. Za očekivati je da će svibanj iznjedriti više vedrijih i toplijih dana u odnosu na prosjek, a ne treba iznenaditi i pokoji ljetni vreli dan, posebno stanovnike Hercegovine", zaključuje Sladić.

Kopirati
Drag cursor here to close