NeurNet projekt

Nema potrebe za odlaskom 'vani': Najsuvremenija oprema i telemedicina u Mostaru

U Mostaru je održana završna konferencija u okviru projekta 'Mreža za zbrinjavanje bolesnika s farmakorezistentnom epilepsijom i bolesnika sa uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti - NeurNet'
Sci-Tech / Znanost | 13. 07. 2020. u 14:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kroz NeurNet projekt Klinika za neurologiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, postala je dio digitalne platforme, odnosno mreže centara koji će svojim pacijentima u budućnosti pružati najbolju zdravstvenu skrb bez potrebe da pacijenti idu u referentne centre, jer u Mostaru mogu obaviti sve 'od početka do kraja', što se tiče dijagnostike i terapije'', poručila je dr. Nataša Pejanović Škobić, neurologinja s Klinike za neurologiju na završnoj konferenciji u okviru projekta 'Mreža za zbrinjavanje bolesnika s farmakorezistentnom epilepsijom i bolesnika s uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti - NeurNet' koja se održala danas u Mostaru.  

Foto: Bljesak.info / Dr. Nataša Pejanović Škobić

''Projekt 'NeurNet' je projekt koji našoj bolnici, odnosno Klinici za neurologiju, donosi dvije bitne značajke. Osim najsuvremenije opreme video-EEG monitoring sustava koji smo dobili za Kliniku za neurologiju i neuropedijatriju, to je projekt koji nam donosi i mogućnost telemedicine, nešto što je praktički u modernim zdravstvenim sustavima segment koji se najbolje razvija'', kaže dr. Pejanović-Škobić, dodajući kako smo cijelo ovo vrijeme kroz pandemiju koronavirusa vidjeli koliko je važna digitalna tehnologija, odnosno mogućnost da pacijenti dobiju najbolju zdravstvenu njegu, bez potrebe da idu izvan države.

''Ono što mi s ovim projektom i ovom opremom, odnosno s umrežavanjem s centrima u Hrvatskoj, Crnoj Gori i BiH imamo, jeste mogućnost da naši pacijenti ne moraju napuštati državu i Mostar; odnosno mogu odraditi svu potrebnu dijagnostiku u Mostaru'', rekla je doktorica Pejanović-Škobić.

Istaknula je kako se liječnici sa spomenute klinike konzultiraju i svakodnevno komuniciraju s kolegama u referentnim centrima u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori.

Foto: Bljesak.info / Mostarski liječnici se konzultiraju i svakodnevno komuniciraju s kolegama u referentnim centrima u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori.

''Tako dobivamo savjete i konzultacije najboljih svjetskih stručnjaka u ovom području neurologije. Radi se o pacijentima s uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti i o pacijentima sa farmakorezistentnom epilepsijom, koji su potencijalno kandidati za kirurško liječenje, odnosno koji su kandidati za promjenu antiepileptičke terapije'', zaključila je dr. Pejanović-Škobić, ističući važnost ove platforme koja pacijentima omogućuje najbolju medicinsku skrb.

Inače, cilj današnje konferencije je predstavljanje postignutih rezultata i preliminarnog pregleda završnog izvještaja, ali i razmjena iskustava i dobrih praksi. Također, na konferenciji su definirani i koraci za nastavak prekogranične suradnje Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore u sektoru zdravstva, s posebnim naglaskom na suradnju u oblasti neurologije.

Kopirati
Drag cursor here to close