Atlas V

NASA lansirala rover Perseverance na Mars!

"Rover bi trebao sletjeti u krater Jezero na Marsu. Krater je nazvan po malom i živopisnom mjestu u Bosni i Hercegovini", kazali su iz Veleposlanstva SAD-a u Sarrajevu.
Sci-Tech / Znanost | 30. 07. 2020. u 14:05 Bljesak.info / Zimo.co
NASA Live: Official Stream of NASA TV

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uspješnim polijetanjem rakete Atlas V, NASA je napravila prvi korak u potrazi za životom na Marsu.

To će ujedno biti prva misija usmjerena na traženje tragova života nakon misije Viking koja je trajala tijekom 1970-ih.

"Rover bi trebao sletjeti u krater Jezero na Marsu. Krater je nazvan po malom i živopisnom mjestu u Bosni i Hercegovini", kazali su iz Veleposlanstva SAD-a u Sarrajevu.

Znanstvenici su za mjesto slijetanja rovera Perseverance odabrali krater Jezero. Vjeruju da je upravo taj dio Marsa, koji je nekad davno bio jezero, mogao sačuvati tragove života.

No, Perseverance neće samo tražiti znakove života, već će i pokušati pokazati je li moguće na Marsu stvoriti uvjete za život (za, recimo, ljude). Tako će provesti nekoliko različitih testova tijekom kojih će pokušati proizvesti kisik iz ugljičnog dioksida.

Osim rovera (vozila), na Marsu će istraživati i posebno osmišljen helikopter (dron), koji bi znanstvenicima trebao osigurati bolji pogled na površinu Crvenog planeta. Dron će, kad poleti, ujedno biti i prva letjelica koja je obavila let na nekom drugom planetu. No, kako je atmosfera na Marsu 100 puta rjeđa od Zemljine, let i upravljanje ovom 1,8 kilograma teškom letjelicom Ingenuity neće biti ni lak ni jednostavan. Ali će biti zanimljiv, u svakom slučaju.

Osim rovera i drona, na površinu Marsa sletjet će još neke zanimljive stvari. Primjerice, milijune imena stanovnika Zemlje koji su se prijavili na NASA-inoj stranici.

Podsjetimo, Kina i Ujedinjeni arapski emirati već su lansirali svoje misije na Mars proteklih tjedana. Naime, zbog položaja planeta ovo je vrijeme savršeno za lansiranje prema Marsu.

Kopirati
Drag cursor here to close