Institut za klimatsku odgovornost

Milijuni za poricanje klimatskih promjena

Ukupno 67 zemalja se izjasnilo da će svesti emisiju ugljičnog dioksida na nulu do 2050., mnogi od najvećih svjetskih emitera nisu se obavezali na transformativne akcije potrebne za brzu dekarbonizaciju.
Sci-Tech / Znanost | 10. 10. 2019. u 12:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvadeset tvrtki je doprinijelo za čak 35% emisije stakleničkih plinova proizvedenih od 1965., utvrdilo je novo izvješće Instituta za klimatsku odgovornost.

Saudi Aramco, Gazprom i National Iranian Oil Co, kao i Chevron i Exxonmobil, ubrajaju se u prvih pet koji su pridonijeli ogromnoj količini emisija povezanih s 20 kompanija, pokazalo je istraživanje, koje je objavio The Guardian.

''Prema mom mišljenju, tvrtke za fosilna goriva moralno su i pravno bile obvezne upozoriti da kontinuirana upotreba ugljičnih goriva ugrožava naše zdravlje i dobrobit, te da ubrzaju razgovor o tome kako smanjiti prijetnju. Umjesto toga, industrija već desetljećima ulaže milijune u poricanje klimatskih promjena kako bi odgodila zakonodavne mjere i izbjegla gubitak tržišnog udjela'', istaknuo je Richard Heede, jedan od osnivača Instituta za klimatsku odgovornost za britanski Guardian.

Heede je rekao da sedam osmina emisija povezanih s fosilnim gorivima potiče od upotrebe proizvoda.

Izvještaj Instituta za klimatsku odgovornost osvjetljava ogromnu ulogu tvrtki koje koriste fosilna goriva u izazivanju klimatskih promjena. Milijuni ljudi preplavili su ulice širom svijeta prije američkog samita o klimi prošlog mjeseca kako bi zahtijevali da globalne vlade poduzmu hrabrije mjere za rješavanje problema globalnog zatopljenja.

Ukupno 67 zemalja se izjasnilo da će svesti emisiju ugljičnog dioksida na nulu do 2050., mnogi od najvećih svjetskih emitera nisu se obavezali na transformativne akcije potrebne za brzu dekarbonizaciju.

Predsjednik i izvršni direktor Instituta za svjetske resurse Andrew Steer je istaknuo kako većina glavnih ekonomija pokazuje nedostatak ambicija koji je u oštroj suprotnosti sa rastućom potražnjom za akcijama širom svijeta.

Prosvjednici su nastavili sa zalaganjem za dekarbonizaciju i prestanak ulaganja u fosilna goriva. Ranije ovog tjedna, demonstranti iz ekološke skupine Pobuna protiv izumiranja blokirali su ceste u zemljama među kojima su Njemačka, Australija i Nizozemska poručujući “Oprostite, ali ovo je hitno!”

Dok Pobuna protiv izumiranja i dalje prosvjeduje za hrabrije klimatske akcije, drugi, poput Grete Thunberg, također se nastavljaju boriti za brži globalni odgovor.

Stručnjaci i aktivisti redovno ističu da je potrebno globalne emisije za 45% od 2010. do 2030., kako bi se osiguralo da globalne temperature ostanu ispod 1.5 stupnjeva Celzija u odnosu na predindustrijsko doba.

Kopirati
Drag cursor here to close