Rezultati

Ruski odgovor: Cjepivo Sputnik V učinkovito 92 posto

Cjepivo Sputnik V registrirano je za javnu upotrebu u kolovozu kao prvo u svijetu iako je odobrenje dato prije početka obimnog testiranja u rujnu.
Sci-Tech / Znanost | 11. 11. 2020. u 11:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusko cjepivo protiv virusa korona Sputnik V učinkovita je 92 posto u zaštiti ljudi, pokazuju preliminarni rezultati testova, objavio je danas državni fond koji financira istraživanje.

Ovi inicijalni rezultati su druga službena informacija o statusu razvoja cjepiva protiv virusa koji je odnio više od 1,2 milijuna života širom svijeta, piše Srna.

Cjepivo Sputnik V registrirano je za javnu upotrebu u kolovozu kao prvo u svijetu iako je odobrenje dato prije početka obimnog testiranja u rujnu.

Privremeni rezultati zasnovani su na podacima dobivenim od prvih 16.000 sudionika ispitivanja koji su primili obje doze cjepiva, objavio je ruski Fond za direktne investicije.

Treća faza ispitivanja cjepiva odvija se u 29 klinika širom Moskve i u njemu sudjeluje 40.000 dobrovoljaca. Četvrtina je primila placebo.

Šansa da od Covida-19 oboli osoba koja je primila cjepivo manja je za 92 posto u usporedbi s onima koji su primili placebo, objavio je Fond.

"Pokazujemo, na osnovu podataka, da imamo veoma efikasno cjepivo", izjavio je šef Fonda Kiril Dmitrijev.

Dodao je kako je ovo vrsta informacije o kojoj će oni koji rade na razvoju cjepiva ''jednog dana pričati svojim unucima''.

Kopirati
Drag cursor here to close