Znanstvenici oglasili uzbunu

Broj letećih insekata drastično opao

Ovo potvrđuje ono što su svi imali kao instinktivni osjećaj - fenomen vjetrobrana gdje ubijete sve manje kukaca (automobilom) s vremenom.
Sci-Tech / Znanost | 19. 10. 2017. u 20:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da je broj pčela i drugih letećih insekata u ozbiljnom padu posljednjih godina nije neka novost među znanstvenicima, ali ni među laicima.

Jednostavan laički eksperiment, poznat kao "fenomen vjetrobrana", to potvrđuje: kada zaustavite auto nakon duge vožnje, naročito po autocesti, obično je na vjetrobranu puno manje mrtvih insekata nego što je bilo prije nekoliko godina, odnosno desetljeća.

Broj letećih insekata opao za čak 75% u posljednjih 30 godina

Ali novo znanstveno istraživanje, provedeno u 60 zaštićenih prirodnih područja diljem Njemačke, dalo je dramatične rezultate: broj letećih insekata opao je za čak 75% u posljednjih 30 godina. Uzrok? I dalje nepoznat, piše BBC.
 
''Ovo potvrđuje ono što su svi imali kao instinktivni osjećaj - fenomen vjetrobrana gdje ubijete sve manje kukaca (automobilom) s vremenom. Ovo je prva studija koja je ispitala totalnu biomasu insekata i potvrdila je naše brige'', objasnio je Caspar Hallman sa Sveučilišta Radboud u Nizozemskoj.
 
Studija se temelji na mjerenju biomase svih insekata zarobljenih u 63 zaštićena prirodna područja tijekom 27 godina, od 1989. do ove godine. Podaci uključuju tisuće različitih vrsta letećih insekata, poput leptira pčela i moljaca. Posebno zabrinjava to što se opadanje događa u prirodnim rezervatima, koji bi trebali pružiti zaštitu insektima i drugim životinjskim vrstama, piše Index.hr.

Opadanje neovisno o prirodnom staništu, poljoprivredi i vremenu

Znanstvenici zaključuju da je drastično opadanje vidljivo neovisno o prirodnom staništu, ljudskoj obradi zemlje i vremenu, stoga im pravi uzrok ovog fenomena i dalje izmiče. Ističu važnost usvajanja mjera za koje se zna da su korisne za insekte, poput pojasa cvijeća oko farmi i minimiziranja štetnih učinaka intenzivne poljoprivrede.
 
''Ne znamo koji su točno uzroci. Ova studija pokazuje koliko je važno imati dobre programe nadgledanja, a sada trebamo više istraživanja kako bi sagledali uzroke - tako da, to sada ima vrlo visok prioritet'', komentirao je dr Hans de Kroon s istog sveučilišta i dodao: ''Moderni poljoprivredni krajolik je za insekte neprijateljski okoliš, to je za njih pustinja, ako ne i gore. A opadanje je dobro dokumentirano. Veliko iznenađenje je to što se događa i u susjednim prirodnim rezervatima.'', piše Index.hr.
 
Gubitak insekata, upozoravaju znanstvenici, ima dalekosežne posljedice za čitave ekosustave: insekti pružaju izvor hrane mnogim pticama, vodozemcima, reptilima i šišmišima, a biljke se oslanjaju na insekte za oprašivanje. Osim toga, ovo je opadanje ozbiljnije nego ono evidentirano u ranijim znanstvenim studijama.

Kopirati
Drag cursor here to close