Sigurno za upotrebu?

Putin naredio cijepljenje, Britanija odobrila cjepivo

Velika Britanija je već naručila 40 milijuna doza, što je dovoljno za cijepljenje 20 milijuna ljudi, s po dvije injekcije.
Sci-Tech / Znanost | 02. 12. 2020. u 15:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vladimir Putin donio je odredbu kako u Rusiji sljedeći tjedan počinje masovno cijepljenje protiv koronavirusa.

Rusko cjepivo "Sputink V" prvi će primiti zdravstveni djelatnici i učitelji, javlja RT.

"Ruska farmaceutska industrija spremna je za masovno cijepljenje. U danima pred nama bit će spremno 2 milijuna doza Sputnik V cjepiva", rekao je Putin u srijedu.

Podsjetimo, u srijedu je Velika Britanija postala prva zemlja na svijetu koja je odobrila cjepivo protiv koronavirusa proizvođača Pfizer/BioNTech.

Britanski regulator, MHRA, kaže da je cjepivo, za koje se procjenjuje da je učinkovito do 95 posto, sigurno za upotrebu, javlja BBC.

Cijepljenje bi moglo početi već za nekoliko dana za ljude iz visoko prioritetnih skupina.

Velika Britanija je već naručila 40 milijuna doza, što je dovoljno za cijepljenje 20 milijuna ljudi, s po dvije injekcije.

Uskoro bi trebalo biti dostupno oko 10 milijuna doza, a prve doze stižu u Veliku Britaniju idućih dana.

To je cjepivo koje je najbrže ikad došlo u upotrebu. Potrebno je bilo samo 10 mjeseci za proces koji obično traje gotovo desetljeće.

Pfizer i BioNTech predaju Srbiji dokumentaciju za registraciju cjepiva

Farmaceutske tvrtke Pfizer i BioNTech predat će u srijedu srbijanskoj Agenciji za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS) neophodnu dokumentaciju za registriranje njihovog cjepiva protiv koronavirusa i u Srbiji, objavio je beogradski provladin tabloid Kurir.

List tvrdi, pozivajući se na neimenovane izvore, da je taj dogovor postignut u utorak na sastanku predstavnika Pfizera i BioNTecha s premijerkom Anom Brnabić i ministrom zdravstva Zlatiborom Lončarom.

Premijerka Brnabić u utorak je u medijima najavila sastanak s predstavnicima farmaceutskih tvrtki, ali se srbijanske vlasti još nisu očitovale o rezultatima tih pregovora.

Državnih vrh Srbije najavio je ranije da će do kraja godine nabaviti milijun doza cjepiva, ne navodeći tko bi mogli biti dobavljači

Kopirati
Drag cursor here to close