Završena konferencija

Bosanskohercegovačke znanstvenice se družile u Mostaru

Održani su brojni razgovori i rasprave o životima znanstvenica u BiH, ali i njihovim položajima i zastupljenosti u našem društvu, te koliki je njihov doprinos boljitku. Na skupu u Mostaru predstavljena su 63 rada koji govore o znamenitim bh. znanstve
Sci-Tech / Znanost | 15. 04. 2018. u 09:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom petka i subote, ministarstvo obrazovanja i znanosti FBiH u hotelu 'Mostar' organiziralo je znanstvenu konferenciju 'Bosanskohercegovačke znanstvenice i njihov istraživački rad'. Organizaciju konferencije pomogli su Fakultet humanističkih nauka Univerziteta 'Džemal Bijedić' iz Mostara i Udruženje za modernu historiju iz Sarajeva.

Održani su brojni razgovori i rasprave o životima znanstvenica u BiH, ali i njihovim položajima i zastupljenosti u našem društvu, te koliki je njihov doprinos boljitku. Na skupu u Mostaru predstavljena su 63 rada koji govore o znamenitim bh. znanstvenicama.

"Uključivanje bosanskohercegovačkih žena u akademski i znanstveno-istraživački rad odvija se po sličnim modelima kao i u drugim europskim zemljama, uz napor da se kroz prezentirane radove ukaže na doprinos žena razvoju znanosti u BiH, te njihov aktualni položaj u akademskoj zajednici i društvu", rekla je ministrica obrazovanja i znanosti FBiH Elvira Dilberović.

"Opredjeljenje ministarstva obrazovanja i znanosti FBiH je da pokaže ravnopravnost žene u svim segmentima društva, uz napomenu kako znanost nema spolnih, etničkih, nacionalnih, vjerskih ili bilo kakvih drugih barijera", navela je Dilberović.

Kao zaseban događaj održan je razgovor sa znanstvenicama. O svom radu, znanosti, i drugim temama govorile su prof.dr. Tatjana Ljujić-Mijatović, acc.prof.dr. Mirsada Hukić i prof.dr.sc. Marija Čutura, dok je razgovor moderirala mr.sc. Sanela Kuko. Znanstvenice su istaknule da im je taj razgovor bio odlična prilika za popularizaciju znanosti i životnog puta znanstvenica, te da su istinski uživali u tom događaju.

Kopirati
Drag cursor here to close