NASA misija koja povezuje Mars i BiH

I na Marsu ''tiho teče Neretva''

Besprijekornim prošlotjednim slijetanjem Perseverance je postao peti rover NASA-e koji je dospio do Marsa.
Sci-Tech / Znanost | 22. 02. 2021. u 19:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krater Jezero nije jedino mjesto na Marsu nazvano prema toponimu iz BiH.

Iz Odjela planetarne znanosti iz NASA Katie Stack Morgan i kolege su izrađivali geološku mapu područja i dolinama rijeka oko kratera dali imena po rijekama u BiH, tako da cijelo područje sada ima bosanskohercegovačku temu.

"Studirali smo mape i odlučili da Neretva, Sava, Pliva i Una budu imena dolina drevnih rijeka koje su tekle pokraj kratera Jezero. Prije ovoga nisam znala mnogo o geografiji BiH, tako da je bilo zanimljivo upoznavati se sa Jezerom na Zemlji u isto vrijeme dok saznajemo više o Jezeru na Marsu", kaže za Glas Amerike istraživačka znanstevnica koja sudjeluje u NASA misiji Stack Morgan.

Podsjetimo, besprijekornim prošlotjednim slijetanjem Perseverance je postao peti rover NASA-e koji je dospio do Marsa.

Kada bi se moglo očekivati da ondje kroče i ljudi? Premda je putovanje ljudi na Mars tehnički gotovo nadohvat ruke, vjerojatno je udaljeno još desetljećima zbog nesigurnog financiranja.

Prvi snimak nakon slijetanja Perseverancea na Mars

Američka svemirska agencija NASA objavila je prvi snimak nakon slijetanja rovera "Perseverance" na Mars, javlja Anadolu Agency (AA).

NASA je prije nekoliko dana objavila fotografije na kojima se jasno vidi površina Marsa.

Na roveru "Perseverance" ugrađeno je 25 kamera i dva mikrofona. NASA na Marsu trenutno ima tri svemirska rovera "InSight", "Curiosity" i "Perseverance".

Ovaj posljednji je u četvrtak sletio u krater "Jezero" i od njega se ponajviše očekuje u potrazi za odgovorima na pitanja o tragovima života na Crvenoj planeti.

Kopirati
Drag cursor here to close