rat koji moraju dobiti

Predsjednica Brazila - virus zika neće ugroziti Olimpijske igre

Lifestyle / Zdravlje | 13. 02. 2016. u 17:25 A.M.
Kopirati

 Epidemija virusa zika u Brazilu neće ugroziti održavanje Olimpijskih igara planiranih u kolovozu, izjavila je danas predsjednica Brazila Dilma Rousseff.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ova situacija ne ugrožava Olimpijske igre. Sigurni smo da ćemo do početka Igara imati značajnog uspjeha u iskorjenjivanju tigrastih komaraca, koji prenose virus zika'', rekla je ona, prenijela je agencija AFP.

Ljetnje olimpijske igre, koje će biti održane u Rio de Janeiru od 5. do 21. kolovoza, privući će veliki broj sportaša i gledalatelja iz čitavog svijeta.

Rousseff se danas obratila novinarima nakon što je posjetila dva domaćinstva u predgrađu Rio de Janeira, u sklopu nacionalne kampanje za sprečavanje širenja zike.

Oko 220.000 brazilskih vojnika je danas u čitavoj zemlji od kuće do kuće dijelilo letke u kojima se navode načini širenja zike, kao i njenog sprječavanja.

Iako kod većine ljudi izaziva tek blaže simptome, zika se povezuje sa značajnim rastom broja dece koja se rađaju sa mikrocefalijom, a čije su majke tijekom trudnoće bile zaražene virusom zika.

Upozoravajući da su trudnice posebno izložene opasnosti, Rousseff je izjavila da "ovaj rat ovisi od nas. Vlada je na čelu tih napora, ali mi ne možemo sami dobiti rat. Potrebno je da se uključe svi".

U Brazilu je od početka 2015. godine zikom zaraženo 1,5 milijuna ljudi, prenosi Tanjug.

Kopirati