WHO

Cjepivo protiv virusa zika tek za 18 mjeseci

Lifestyle / Zdravlje | 13. 02. 2016. u 07:40 K.K.
Kopirati

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je da se široka upotreba cjepiva protiv opasnog virusa zika može očekivati tek za 18 mjeseci.

Marie-Paule Kieny, pomoćnica direktora WHO, izjavila je u Ženevi da se akcija te agencije Ujedinjenih naroda (UN) protiv širenja virusa zika, kako je rekla, "odvija veoma brzo".

Napomenula je kako je 15 kompanija ili grupa određeno kao mogući sudionici u potrazi za cjepivom protiv virusa. Dodala je da vjeruje kako sve više postoji moguća povezanost tog virusa, koji se do sada najviše proširio po Latinskoj Americi i nenormalno malih glava kod novorođenčadi.

Istaknula je da trenutno postoje dva kandidata za cjepivo koja bi se mogla naći u proizvodnji. Jednu je napravio američki Nacionalni institut za zdravlje, a drugu kompanija Bharat Biotech iz Indije.

Napomenula je da će u narednih nekoliko tjedana liječnici moći ustanoviti vezu između virusa zike i dva poremećaja: mikrocefalije kod beba i Guillain-Barre sindroma kod odraslih osoba.

Simptomi bolesti su slabost u mišićima, otežano disanje, promjena krvnog tlaka i pulsa, gubitak osjećaja za promjenu temperature, a može nastati i paraliza.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati