Pokusi

Cjepivo protiv virusa zika neće biti uskoro razvijeno

Lifestyle / Zdravlje | 12. 02. 2016. u 13:31 Sa.M.
Kopirati

Svjetska zdravstvena organizacija u petak je izvijestila da bi za četiri do osam tjedana trebalo biti poznato kakva je veza između virusa zike i mikrocefalije kod novorođenčadi te povezanost zike s Guillain-Barreovim sindromom, a znanstvenici su već dali naslutiti da je vjerojatnost vrlo visoka, pišu agencije.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na konferenciji za novinare održanoj u petak u Ženevi zamjenica direktorice WHO-a dr. Marie-Paule Kieny rekla je da je znanstvenicima potrebno još četiri do osam tjedana da precizno ustanove kakva je uloga virusa zike u pojavi mikrocefalije kod novorođenčadi majki zaraženih spomenutim virusom i kakvu ulogu ima u pojavi neurološkog Guillain-Barreova sindroma kod osoba nositelja virusa nakon uboda tigrastog komarca prijenosnika, piše Hina.

"Još nekoliko tjedana i bit ćemo sigurni u kojoj mjeri možemo povezati virus s bolestima, no čini se da je vjerojatnost vrlo visoka", kazala je dr. Kieny.

Iako je 15 udruga, grupa i farmaceutskih tvrtki počelo raditi na cjepivu protiv zike, WHO je u petak izvijestio da se početak kliničkih pokusa širih razmjera na ljudima ne očekuje još godinu i pol.

Kopirati