Simpozij

Akutni pankreatitis je bolest koja se javlja kod 30% stanovnika

Lifestyle / Zdravlje | 25. 02. 2012. u 16:56 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru danas je održan simpozij na temu ''Akutni pankreatitis – suvremeno liječenje'', na kojemu su predavanje održali vodeći stručnjaci iz Hrvatske i BiH, kad su u pitanju upalne bolesti gušterače i probavnog sustava.

Galerija fotografija na linku

Neke od tema koje su izložene su: akutni pankreatitis, imunologija pankreasa i dijabetes, suvremeno kirurško liječenje akutnog pankreatitisa, pristup nutricijskoj potpori u kirurškog bolesnika i ostale.

Teme su predstavili prof. dr. sc. Davor Štimac, prof. dr. sc. Ines Mrakovčić - Šutić, prof. dr. sc. Alen Šustić, doc. dr. sc. Zijah Rifatbegović, prof. dr. sc. Miljenko Uravić i prof.dr.sc. Branko Bakula.

Na samom otvaranju prisutnima se obratio Ante Kvesić ravnatelj KB Mostar, Ljubo Bešlić gradonačelnik Mostara, Zdrinko Brekalo zamjenik predstojnika Klinike za kirurgiju u KB Mostar

Govoreći novinarima prije samog početka seminara, prof. dr. sc. Davor Štimac (Klinički bolnički centar Rijeka, Klinika za internu medicinu, Zavod za gastroenterologiju) istaknuo je kako su uzroci akutnog pankreatitisa prvenstveno vezani uz alkoholizam, kod muškaraca i žučni kamenac, kod žena.

''Akutni pankreatitis je bolest koja se javlja kod 30% stanovnika. Zadnjih 30 godina smo ranom dijagnostikom i pravilnim tretmanom ovih bolesnika mortalitet uspjeli smanjiti sa preko 10 % na manje od 3 %. Također je činjenica da je to bolest od koje obolijevaju vrlo često i mladi ljudi i sasvim sigurno važno je na pravilan način pristupiti bolesti. Jako je važna rana dijagnoza, rano prepoznavanje i pravilan tretman koji zahtijeva tim'', rekao je prof. dr. sc. Davor Štimac.

Organizatori Simpozija su Klinička bolnica Mostar, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Liječnička komora HNŽ i Udruga kirurga Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close