Podtipovi

Zuckerberg: "Moramo naučiti razlikovati deepfake, fake news i običnu netočnu informaciju"

Posebnu je pozornost izazvala Zuckerbergova izjava prema kojoj će Facebook drukčije reagirati na lažne vijesti od lažnih videa.
Sci-Tech / Tehnologija | 27. 06. 2019. u 18:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mark Zuckerberg proteklih je godinu i pol zaista imao nezahvalan posao. Uz brojne afere i sigurnosne propuste koji su otkriveni u Facebooku, trebao je odgovarati i na neka ne baš ugodna pitanja korisnika, zakonodavaca i istražnih komisija.

No Facebook i Zuckerberg stalno su na udaru kritika zbog svoje nesposobnosti da se bore protiv lažnih vijesti (fake news), a u posljednje vrijeme i lažnih videa (deep fake).

Stoga je posebnu pozornost izazvala Zuckerbergova izjava prema kojoj će Facebook drukčije reagirati na lažne vijesti od lažnih videa, javlja Zimo.co.

Mislim da su lažni videi drukčiji od tradicionalnih netočnih informacija. Ali mislim i da se tome treba pristupti s oprezom i uz konzultacije s brojnim stručnjacima, ne samo brzim i neuravnoteženim potezima, rekao je Zuckerberg na Aspen Ideas Festivalu.

Upitan zašto Facebook automatski ne uklanja lažne videe, Zuckerberg je rekao kako je prije svega teško utvrditi što je točno lažni video.

Neki su videi namjerno promijenjeni kako bi izokrenuli istinu i dezinformirali, drugi su uređeni za novinarske potrebe i riskiraju da ih se proglasi lažnim videima, pojasnio je Zuckerberg te dodao kako je veoma lako politizirati tu temu samo zato što se nekome ne svidi način na koji je nešto montirano u videu.

Istaknuo je kako bi svi trebali biti veoma oprezni u definiranju toga što je točno dezinformacija i kako se ona koristi.

Ovo je veoma važno područje jer tehnologija umjetne inteligencije postaje sve bolja. Zato mislim da je dobro imati različita pravila kako se odnositi prema tome i tretirati ih drukčije nego što tretiramo klasične netočne informacije na internetu, rekao je Zuckerberg.

Upravo bi mu u definiranju toga što je lažna vijest, lažan video, a što dezinformacija trebali pomoći stručnjaci. Naime, istaknuo je kako se upravo sa stručnjacima konzultira o postavljanju granica i definiranju kategorija, ali i definiranju načina odnošenja prema takvom sadržaju.

No nije rekao kad bi (ni hoće li) ta nova pravila mogla biti predstavljena u javnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close