Novi Zakon

Želite novi ugovor s mobilnim operaterom? Može, ali prvo skenirajte lice

Novi zakon koji je stupio na snagu u Kini zahtjeva od korisnika koji potpisuju ugovore s mobilnim operaterima da, osim predaje osobnih dokumenata, moraju skenirati i lice.
Sci-Tech / Tehnologija | 03. 12. 2019. u 12:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Kini je početkom ovog mjeseca stupio na snagu zakon prema kojem će se prilikom potpisivanja ugovora o korištenju mobilnih usluga, pored potvrde identiteta klasičnim dokumentima, morati i – skenirati lice. Takav zakon vlada je donijela prije nekoliko mjeseci s ciljem, kako tvrde, zaštite prava i interesa građana u kibernetičkom prostoru te kako bi se spriječile moguće prijevare. S druge strane, riječ je samo o još jednom koraku prema potpunom nadzoru i kontroli građana.

Kina je lider u tehnologiji prepoznavanja lica te država koristi stotine milijuna kamera instaliranih diljem zemlje za praćenje ljudi, a ta je tehnologija popularna i među građanima koji je koriste za potvrdu plaćanja u trgovinama.

U ovoj zemlji još od 2017. na snazi zakon prema kojem korisnici moraju potvrditi identitet prije nego počnu s objavljivanjem sadržaja na internetu, a od sada se, prilikom potpisivanja novih ugovora s mobilnim operaterima, takvoj potvrdi identiteta dodaje i skeniranje lica tako da država ne samo da zna sve o identitetu svojim građanima, nego zna i točno kako izgledaju i moći će ih prepoznati u bilo kojem dijelu zemlje.

U Kini se na problem privatnosti ne gleda tako strogo kao u EU i SAD-a te su se ljudi manje-više navikli na takav oblik nadzora.

No osim potpunog gubitka privatnosti građana, opasan problem s velikim brojem podataka poput kombinacije osobnih podataka i slike građana su i potencijalni hakerski napadi.

Naime, kada bi se hakeri i online kriminalci dokopali svih tih podataka, mogli bi ih iskoristiti za brojne prijevare, daljnje krađe podataka itd, javlja Zimo.

Iako su, dakle, Kinezi navikli na nedostatak privatnosti, sve češće možemo pročitati kako i na društvenim mrežama u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta korisnici kritiziraju prakse poput skeniranja lica na svim javnim prostorima.

Također, zabilježeni su i neki incidenti pa je nedavno otkriveno da je jedan fakultet koristio nadzorne kamere kako bi pratio dolazak studenata na nastavu i njihovo ponašanje na predavanjima.

Koliko je ta tehnologija napredna, najbolje govori podatak da je nedavno policija zahvaljujući nadzornim kamerama i tehnologiji prepoznavanja lica na željezničkom kolodvoru uspjela prepoznati kriminalca među tisućama ljudi, što pokazuje da nitko nikad ne može biti siguran od kineskog velikog brata koji zaista sve drži pod svojim budnim i znatiželjnim okom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close