Ovisnost

Zbog telefona, djeca postaju depresivna, nervozna, manje spavaju...

Ovisnost mladih o telefonima negativno utječe na fizičko i psihičko zdravlje djece – mogu postati depresivni, anksiozni, počinju osjećati bol u vratu i zglobovima, imaju problema sa spavanjem, nesigurni su…
Sci-Tech / Tehnologija | 09. 09. 2019. u 08:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pametni telefoni postali su neizostavni dijelovi naših života, no veliki broj ljudi vjerojatno je svjestan da ih koristi puno više nego što bi željeli/trebali. Mnogi bez pogleda na ekrane svojih uređaja ne mogu izdržati niti pola sata ili sat, a brojni roditelji svojim najmlađima često daju telefone u ruke kako bi se djeca zabavila, dok roditelji malo odahnu.

No dugoročno, time ne rade uslugu ni sebi, ni djeci, jer su brojni potencijalni problemi koji se mogu pojaviti s djecom koja su naviknuta na ekrane.

Jennifer Ihm, profesorica sa sveučilišta Kwangwoon u Južnoj Koreji nedavno je objavila istraživanje koje je provela nad oko 2 tisuće djece prosječne starosti 12 godina – prema tim rezultatima više od 50 posto njih svjesno je svoje ovisnosti o telefonima, dok 84 posto ispitanih ne bi moglo izdržati niti jedan dan bez smartphonea.

To je, u svakom smislu te riječi – ovisnost, a kada djetetu date smartphone, to je kao da ste mu dali drogu, zaključak je istraživanja koji bi trebao zabrinuti mnoge roditelje i djecu, a naravno, ovisnost o telefonima jednako se može primijeniti i na odrasle.

Također, ta "zakačenost" mladih na telefone sa sobom može utjecati i na fizičko i psihičko zdravlje djece – mogu postati depresivni, anksiozni, počinju osjećati bol u vratu i zglobovima, sve su nesigurniji i manje društveni, a sve više djece ima problema sa spavanjem.

Naravno, nije teško zaključiti da sve navedeno utječe i na njihov uspjeh tj. neuspjeh u školi, javlja Zimo.

Skrolanje po ekranima surfajući po Facebooku i Instagramu pokušavajući naći neku zanimljivu objavu i fotografiju predstavlja sličnu ovisnost kao i o opijatima, dok odvikavanje od uređaja može izazvati slične simptome kao i odvikavanje od alkohola i droga te se pacijenti bore s osjećajima poput depresije, ljutnje, nemirni su i nervozni itd.

Kao i u drugim stvarima u životu, najbolji primjer djeci mogu dati roditelji, no problem je što je velik broj njih također ovisan o telefonima i vrijeme provode zalijepljeni za ekrane pa se ne treba čuditi što i djeca slijede njihov primjer.

Ako želite da vaši najdraži provode manje vremena uz ekrane, prestanite toliko koristiti telefone u njihovoj blizini – zabranite korištenje uređaja tijekom obroka za stolom, ostavite ih u drugoj sobi itd.

Ono što je posebno zabrinjavajuće, kako je pokazalo ranije istraživanje znanstvenika sa sveučilišta iz San Diega, jest da telefoni utječu na mentalno zdravlje djece stare između samo 2 i 5 godina – oko polovica djece koja dnevno koriste telefone dva ili više sati brzo gube strpljenje i ne mogu se lako smiriti kada krenu s plačem i nervozom.

Također, kod djece i adolescenata pretjerano korištenje ekrana izaziva probleme s ponašanjem te adolescenti koji provode najmanje četiri sata dnevno s ekranima pokazuju znakove anksioznosti, nisu toliko znatiželjni kao i njihovi vršnjaci, dok prava prijateljstva sve više zamjenjuju virtualnim, često i s osobama koje nikada nisu vidjeli.

Za djecu ispod 5 godina ne preporučuje se korištenje telefona duže od sat vremena, dok bi vrijeme koje školarci i tinejdžeri provode s mobilnim uređajima trebalo biti ograničeno na maksimalno dva sata – ta "misija" mnogim roditeljima zvuči nemoguće, no ono što mogu napraviti jest krenuti od sebe i u društvu djece odložiti telefone i kvalitetnije provoditi vrijeme, bez telefona, u čemu bi ih mogla slijediti i njihova djeca.

Kopirati
Drag cursor here to close