Brojnih uređaja

Zbog povećanih troškova u proizvodnji čipova, uskoro bi mogle porasti i cijene proizvoda

Nestašica čipova, kao i povećani troškovi njihove proizvodnje mogli bi rezultirati povećanjem cijena brojnih uređaja.
Sci-Tech / Tehnologija | 25. 05. 2021. u 18:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Problemi s nestašicom čipova koji utječu na brojne industrije - od računalne do automobilske, sigurno će se nastaviti još neko vrijeme, a jedna od posljedica nestašice moglo bi biti i poskupljenje nekih uređaja.

Poskupljenja su već najavili proizvođači čipova - TSMC još je krajem prošle godine najavio povećanje cijena nekih komponenata i ukidanje popusta koje je davao partnerima, a mediji sada najavljuju nova poskupljenja.

Naime, dio proizvođača čipova i komponenata, zbog povećanih troškova sirovina i u proizvodnji, od početka prošlog mjeseca povećao je cijene svojih proizvoda za između 10 i 30 posto.

Iako se u ovom slučaju ne spominje najveći proizvođač čipova TSMC (koji je, dakle, cijene korigirao još ranije), na popisu više od 30 kompanija koje su već povećale cijene nalaze se neka poznata imena ove industrije poput UMC-a, SMIC-a i PSMC-a.

Povećanje cijena moglo bi se negativno odraziti na manje i srednje kompanije te bi dio njih, ako se situacija ne popravi tijekom sljedećih mjeseci, mogao čak i bankrotirati, javlja Zimo.

Također, mediji spominju kako će, zbog velike potražnje, proizvođači u trećem kvartalu povećati cijene i DRAM memorije. Ono što možemo očekivati nakon informacija o povećanju cijena čipova jest, naravno, povećanje cijena tehnoloških uređaja koje svakodnevno koristimo, komentirali su na stranici Tom`s hardware.

U nedavnom intervjuu za Bloomberg, CEO MAD-a Lisa Su naglasila je kako zbog cijele situacije u industriji čipova - od nestašice preko povećanja cijena, korisnici ipak ne bi trebali biti zabrinuti.

Naglasila je kako industrija čipova, kao i ostale industrije prolazi kroz cikluse u kojima je ponekad veća potražnja od ponude i obrnuto, iako je ovog puta situacija specifična jer se danas čipovi koriste u brojnim uređajima pa je potražnja iznimno velika i puno veća od ponude.

Njeno mišljenje ne dijele svi kolege te, usprkos njenom smirivanju situacije, posljedice trenutačnog stanja na tržištu i dalje će se osjećati - kroz nemogućnost kupnje npr. PlayStationa 5 ili novih grafičkih kartica, ali i kroz povećanje cijena nekih proizvoda.

 

Kopirati
Drag cursor here to close