Završena trodnevna vježba za slučaj radiološkog incidenta ili nuklearne katastrofe
Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH

Završena trodnevna vježba za slučaj radiološkog incidenta ili nuklearne katastrofe

Sci-Tech / Tehnologija | 27. 03. 2020. u 14:22 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trodnevna vježba ConvEx-25 završena je danas. Vježba je održana u organizaciji i realizovana u suradnji između Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (DRARNS) i Incident and Emergency Center - IEC IAEA Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

DRARNS je pripremio scenarij radiološkog incidenta, koji je simulirao prevrtanje vozila sa više radioaktivnih izvora na konkretnoj lokaciji sa ozbiljnim radiološkim posljedicama.

Tijekom vježbe uspješno su provedene sve aktivnosti i neophodne procedure kao u slučaju realnog incidenta.

Sve aktivnosti provedene su putem interneta, i to na postojećoj internet-kompjuterskoj platformi IAEA, Unified System for Information Exchange in Incidents and Emergencies (USIE), a razmjena informacija je vršena uz korištenje telefona, telefaxa i elektronske pošte.

Vježba je realizirana kroz sljedeće korake: informiran je IEC IAEA o incidentu putem USIE platforme na obrascu za prijavu incidenta, pripremljene su izjave za javnost u nekoliko faza ovoga incidenta, simulirane su aktivnosti i postupanja inspektora DRARNS-a, analizirane i propisane obaveze tehničkih servisa za zaštitu od jonizirajućeg zračenja u Bosni i Hercegovini i zatražena je pomoć od međunarodne zajednice.

''Scenarij ove vježbe je predvidio simulaciju incidenta koji ne bismo mogli sami sanirati i zbog toga je preko IEC IAEA zatražena pomoć od drugih država. Na naš poziv i zahtjev, odgovorio je Bugarski centar za hitne intervencije u slučaju radiološkog incidenta ili nuklearne katastrofe, koji se putem USIE platforme prijavio i ponudio svoju pomoć'', navode u priopćenju za javnost iz Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH.

Bugarske kolege su im dostavile svoj plan sa precizno definiranim materijalnim i ljudskim raspoloživim kapacitetima za ovu vježbu. Potom su predstavnici Bosne i Hercegovine u suradnji sa IEC IAEA, napravili akcioni plan djelovanja za konkretan problem.

Na osnovu istog, pripremljen je Ugovor o suradnji koji su potpisali DRARNS, IAEA i Bugarski centar za hitne radiološke incidente.

Na osnovu provedene vježbe IEC IAEA će pripremiti izvještaj o vježbi i provedenim aktivnostima, kao svojevrsnu analizu spremnosti DRARNS-a za hitno reagiranje na radiološki incident.

''Predmetna vježba je planirana i dizajnirana prije početka izvanrednih radnih okolnosti uzrokovanih korona virusom.  Međutim, imajući u vidu da radiološki incidenti mogu da se dogode neovisno od ostalih faktora koji nas okružuju, DRARNS je istu realizirala usprkos trenutnim okolnostima'', rekli su iz Agencije.

Vježba je realizirana na engleskom jeziku, a odgovorne osobe za realizaciju ove vježbe u ime DRARNS a bili su Velibor Čuković, državni inspektor za radijacijsku i nuklearnu sigurnost i Zoran Tešanović, zamjenik direktora DRARNS.

Kopirati
Drag cursor here to close