Konferencija u Beču

Zaštita podataka je temeljno ljudsko prava

U radu konferencije sudjeluju i predstavnici BiH, koje predvodi zamjenik direktora Agencije za zaštitu podataka BiH Ante Boras.
Sci-Tech / Tehnologija | 05. 03. 2018. u 13:21 Bljesak.info
Kopirati

Zaštita podataka je temeljno ljudsko pravo, a bit će sve značajnija, istaknuto je u Beču na otvaranju dvodnevne konferencije "Dataprotection 2018 – Podaci & demokratija, digitalni izazovi za gradove" na kojoj učestvuju predstavnici gradova i država iz mreže Eurocomm-PR-a, ureda Grada Beča u inostranstvu, javlja izvještač Fene.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na konferenciji će, između ostalog, veliki broj eksperata tražiti odgovor na pitanje šta zaštita podataka znači za građane, poduzetnike i ostale.

U uvodnim izlaganjima predstavnika domaćina navedeno je da se nikad nije proizvodilo i čuvalo toliko podataka. U vrijeme dilitalizacije moramo se prilagođavati. U vrijeme interneta i mobilnih telefona sve se promjenilo, stvaramo veliki broj podataka o nama i drugima, a neće se sve zaustaviti na pametnim telefonima, doći će do daljnjih promjena u našim privatnim životima, rečeno je.

U posljednjih 15 godina dododila se eksplozija u proizvodnji i zaštiti padataka. S jedne strane veliki protok i brzna podataka je nešto što nam koristi, na primjer u medicini ili saobraćaju, ali se mora o svemu govoriti na društvenom i političkom planu, na primjer ko odlučuje u koje svrhe će se koristiti određeni podaci.

Domaćini ističu da je Beč važna metropola s velikim potencijalom, ali i grad zaštite ljudskih prava i zato u pogledu zaštite podataka ima istaknuto mjesto.

U maju ove godine na snagu će stupiti Uredba o zaštiti podataka u Evropskoj uniji. Ova uredba predstavlja prekretnicu u oblasti zaštite podataka i imat će značajan utjecaj na administraciju, a posebno privredu. Građani će dobiti nove instrumente za zaštitu svojih ličnih podataka, pri čemu je efektno provođenje zakona (još uvijek) velika nepoznanica.

U radu konferencije sudjeluju i predstavnici BiH, koje predvodi zamjenik direktora Agencije za zaštitu podataka BiH Ante Boras.

Gradovi sudionici su Beč, Beograd, Bratislava, Budimpešta, Krakov, Ljubljana, Prag, Sarajevo, Sofija, Varšava i Zagreb.

Kopirati