Tretiranje zaposlenika

Zaposlenici Googlea daju otkaze zbog suradnje s Pentagonom

Jedan od zaposlenika koji je dao otkaz upozorio je na situaciju tijekom posljednjih mjeseci i ponašanje čelnika kompanije na probleme zaposlenika, odnosno na način na koji ih se (ne) sluša i tretira.
Sci-Tech / Tehnologija | 16. 05. 2018. u 13:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 4 tisuće zaposlenika Googlea do sada su potpisali peticiju koju su poslali šefu kompanije Sundaru Pichaiju u kojoj se protive suradnji Googlea s američkim ministarstvom obrane. Kako do sada peticija nije imala nekog učinka, dio zaposlenika (navodno je riječ o najmanje 12 ljudi) dao je otkaz te su i na taj način željeli poručiti kako nešto nije u redu s kompanijom čiji bi slogan trebao biti "ne budi zao".

Jedan od zaposlenika koji je dao otkaz upozorio je na situaciju tijekom posljednjih mjeseci i ponašanje čelnika kompanije na probleme zaposlenika, odnosno na način na koji ih se (ne) sluša i tretira.

Podsjetimo, Google je pristao biti dijelom Pentagonovog Projecta Maven u kojem će američko ministarstvo obrane koristiti Googleovu tehnologiju, odnosno umjetnu inteligenciju i strojno učenje za analizu velikog broja videozapisa i fotografija snimljenih dronovima, piše Zimo.co.

Kako je riječ o velikoj količini podataka, ljudima je nemoguće analizirati sve podatke, a s obzirom da Pentagon ipak nema toliko napredne alate kao Google, u pomoć su pozvali ovu kompaniju. Iako Googleovci tvrde kako se njihova tehnologija neće koristiti u ofenzivne svrhe (navodno bi samo trebala označavati ljude i vozila na videozapisima i fotografijama koje će naknadno analizirati vojska), većina zaposlenika ove kompanije ostala je šokirana kada je saznala za ovu suradnju.

Korištenje Googleovih komercijalnih alata u vojne svrhe – pa makar i za analizu fotografija i videozapisa moglo bi imati negativan utjecaj ne samo zaposlenike kompanije, već i na milijune njenih korisnika. Vidjet ćemo hoće li se nakon potpisivanja peticije i otkaza malog broja zaposlenika, šefovi u Googleu predomisliti i povući iz ovog projekta ili će ipak nastaviti sa suradnjom s američkim ministarstvom obrane.

Kopirati
Drag cursor here to close