Zabrana i u Srbiji

Zabranjen let u EU za modele Boeinga 737-8 i 737-9

Gotovo 40 posto aktivne flote od 371 Boeinga 737 MAX je prizemljeno na svjetskoj razini, prema navodima Flightglobala, a to uključuje i 97 zrakoplova na najvećem tržištu, u Kini.
Sci-Tech / Tehnologija | 12. 03. 2019. u 22:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA) prekinula je sve letove na prostoru Europske unije za zrakoplove Boeing 737-8 i 737-9 nakon smrtonosnog pada takvog modela u nedjelju u Etiopiji i pogibiji 157 putnika i članova posade, objavljeno je u utorak navečer.

"EASA je odlučila suspendirati sve letove (...) modela Boeing 737-8 MAX i 737-9 MAX u Europi", objavljeno je.

Obustava nastupa u 19 sati GMT (20 po srednjoeuropskom vremenu).

"Obustavljaju se i svi komercijalni letovi koje izvode operatori trećih zemalja u dolasku u EU-a, unutar njega te u polasku iz EU-a za gore navedene modele".

I Direktorat civilnog Vazduhoplovstva Srbije večeras je priopćio da je donio hitno obavještenje kojim se zabranjuje korištenje zrakoplova tipa Boeing model 737-8 MAX i 737-9 MAX za polijetanje i slijetanje na aerodrome u Srbiji kao i za prelete u zračnom prostoru Srbije.

Podsjetimo, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Irska bile su zadnje u nizu država koje su danas poslijepodne objavile da zatvaraju svoj zračni prostor za zrakoplove modela Boeing 737 MAX 8 nakon fatalnog pada putničkog zrakoplova takvog tipa u nedjelju na letu iz Adis Abebe za Keniju.

"Britansko civilno zrakoplovstvo pozorno prati situaciju (...) kao mjeru opreza objavilo je uputstva da se obustave svi komercijalni putnički letovi bilo kojeg operatora u dolasku, polasku ili tranzitu zračnog prostora Ujedinjene Kraljevine", priopćeno je.

Nešto ranije odluku o prizemljenju svojih 18 Boeinga 737 MAX 8 objavila je i norveška kompanija Norwegian Air, prema savjetu europskih regulatora.

Njemački ministar objavio je da Njemačka zatvara svoj zračni prostor za Boeing 737 MAX 8, prenosi agencija Reuters

Francuska i Irska također su odlučile prizemljiti zrakoplove tog modela.

Njemačka grupa TUI, najveća grupa za putovanja i turizam na svijetu, obustavlja sve letove putničkim zrakoplovom modela Boeing 737 MAX 8, objavio je glasnogovornik tvrtke, prenosi agencija dpa.

Strah od nesreća izbrisao je milijarde dolara tržišne vrijednosti najvećeg svjetskog proizvođača zrakoplova jer je dionica tvrtke Boeing Co izgubila gotovo pet posto vrijednosti u ponedjeljak.

Gotovo 40 posto aktivne flote od 371 Boeinga 737 MAX je prizemljeno na svjetskoj razini, prema navodima Flightglobala, a to uključuje i 97 zrakoplova na najvećem tržištu, u Kini.

Samo dan nakon nesreće zrakoplova Ethiopian Airlines, u kojoj je poginulo 157 ljudi, Sjedinjene Države naglašavaju da je sigurno koristiti Boeinge.

Međutim, u izjavi singapurske organizacije za civilno zrakoplovstvo (CAAS) vidna je zabrinutost nakon nedjeljne nesreće.

"Tijekom privremene suspenzije CAAS će prikupiti više informacija i provjeriti sigurnosne rizike povezane s korištenjem Boeinga 737 MAX koji dolaze ili odlaze iz Singapura", stoji u priopćenju.

CAAS je tako prvi veliki prometni regulator koji je naredio sličan potez, no nelagoda je vidljiva i kod putnika koji su žurno prije svakog leta na društvenim mrežama provjeravali hoće li njihov let koristiti Boeing 737 MAX, isti model koji se u listopadu srušio nedaleko od Indonezije, gdje je pritom poginulo 189 osoba.

Za sada još nema poveznice između nesreće u Etiopiji i Indoneziji.

Par sati nakon CAAS-a i australska organizacija civilnog zrakoplovstva učinila je isto te provela privremenu obustavu letova kako bi provjerila rizike radi što bolje sigurnosti.

Istražitelji u Etiopiji pronašli su dvije crne kutije koje će pokazati što se dogodilo sa zrakoplovom prije nego što se strmoglavio na obližnje farme, samo par minuta nakon polijetanja iz Addis Abebe.

Ako su snimke neoštećene, uzrok nesreće može biti brzo identificiran, iako istražiteljima obično treba godina dana kako bi u potpunosti završili istragu.

Američka savezna zrakoplovna administracija (FAA) izdala je "obavijest o kontinuiranoj plovidbenosti" Boeinga 737 MAX kasno u ponedjeljak kako bi umirili korisnike te su objasnili niz dizajnerskih promjena ovlaštenih od Boeinga.

Model MAX 8 Boeinga 737 najprodavaniji je u svijetu modernih komercijalnih zrakoplova, ima veće mlazne motore, koristi manje kerozina, a letjeti su počeli 2017. godine.

Boeingu je naručeno još 4661 modela te bi 737 MAX 8 mogao postati "radni konj" mnogim kompanijama u svijetu sljedećih desetljećima.

Kina je u ponedjeljak obustavila sve letove MAX 8 i glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova u utorak je rekao da će biti teško predvidjeti rok kada će obustava letova biti prekinuta, naglašavajući kako je sigurnost putnika imperativ. Ovaj strah mogao bi ugroziti potencijalne kineske interese oko kupnje Boeingovih zrakoplova kao dio dogovora sa SAD-om oko prekida trgovinskog rata.

Od ostalih zemalja zabrane su još u Brazilu, Južnoj Koreji i Vijetnamu.
Kanadski ministar prometa rekao je kako neće još donijeti odluku dok istraga nesreće u Etiopiji ne završi. Turkish Airlines objavili su kako pomno prate razvoj događaja.

S druge strane, pojedini američki i arapski zrakoplovni prijevoznici objavili su kako nastavljaju s letovima na Boeingu 737 MAX 8, poput Southwest Airlinesa i FlyDubaija.

Kopirati
Drag cursor here to close