Pitanje nacionalne sigurnosti

Zabrani li Trump WeChat, nastradati bi mogle i američke tvrtke u Kini

Trumpova administracija tvrdi da WeChat predstavlja prijetnju za nacionalnu sigurnost, a kineski Amerikanci da je glavno sredstvo za komunikaciju.
Sci-Tech / Tehnologija | 26. 08. 2020. u 16:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijetnja američkog predsjednika Donalda Trumpa da će zabraniti popularnu kinesku aplikaciju WeChat u SAD-u, naišla je na negodovanje milijuna korisnika, ali i izazvala glavobolju brojnim američkim tvrtkama koje posluju na kineskom tržištu.

Prema izvršnoj odredbi koju je Trump potpisao, ali koja još nije stupila na snagu, sve američke tvrtke i građani ne bi smjeli ni na koji način poslovati sa WeChatom.

Kao objašnjenje za takav potez, američka administracija navodi da WeChat predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost jer prikuplja korisničke podatke kojima mogu pristupiti iz kineske Komunističke partije, javlja Zimo.

Problem je što je američka odredba veoma općenita te može sugerirati zabranu ne samo na tlu SAD-a već i općenitu zabranu korištenja za Američke građane, čak i ako se oni nalaze u Kini. Upravo bi to moglo izazvati probleme za američke tvrtke koje posluju u Kini, jer koriste WeChat za komunikaciju s korisnicima, ali i primanje uplata za različite usluge ili proizvode.

To bi za brojne američke tvrtke u Kini moglo značiti i kraj poslovanja, jer je plaćanje putem digitalnih platformi poput WeChat ili AliPay gotovo zamijenilo gotovinu i kartice.

Primjerice, Apple bi, ako se odredba primijeni, morao ukloniti WeChat iz svog App Storea u Kini. Prema nekim analitičarima to bi značilo gubitak velikog dijela tržišta na kojem je prošle godine Apple zaradio gotovo 44 milijarde dolara.

Tvrtka Tencent, koja stoji iza WeChata, već je tražila pojašnjenje odredbe i naglasila kako je međunarodna verzija WeChat aplikacije odvojena od kineske verzije koja je poznatija kao Weixin.

Grupa korisnika WeChata u SAD-u podigla je tužbu protiv američke Vlade navodeći kako kineski Amerikanci koriste i oslanjaju se na WeChat kao na ključnu komponentu komunikacije, kako privatno tako i poslovno.

Hoće li morati odustati od takve komunikacije i pronaći nove načine, saznat ćemo već u rujnu kad bi odredba trebala stupiti na snagu ili ju sud zabraniti.

Kopirati
Drag cursor here to close