Radikalan potez

YouTube zabranjuje komentare ispod videozapisa

Kako bi "bolje zaštitili djecu i obitelj", YouTube će onemogućiti komentare na videozapisima s mlađim maloljetnicima, kao i na dijelu videa sa starijim maloljetnicima.
Sci-Tech / Tehnologija | 04. 03. 2019. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što se Google nedavno ponovno našao na udaru javnost, ali i oglašivača zbog neprimjerenih i pedofilskih komentara ispod videozapisa s djecom, iz ove kompanije odlučili su se na radikalan potez s kojim bi trebali osigurati da se slične situacije više nikada ne ponove.

Tako su prošlog tjedna najavili zabranu komentiranja za videozapise u kojima se nalaze djeca, kako bi "bolje zaštitili djecu i obitelji".

Problemi koje YouTube ima s videozapisima namijenim najmlađima traju jako dugo vremena – osim što su se u komentarima ispod takvih videa povezivali pedofili koji su ostavljali grozne komentare, problem je bio i u preporučenom sadržaju pa bi se djeci nakon crtića, među preporučenim sadržajem, predlagali videozapisi teorija zavjere poput videa kako je Zemlja ravna ploča i slično.

Prvi korak bio je blokiranje komentara samo ispod videa koje su komentirali predatori, kao i gašenje kanala povezanih s takvim korisnicima, no kako bi spriječili slične komentare i na drugim videima, iz ove su kompanije zaključili da je najbolje jednostavno onemogućiti ljudima komentiranje na svim videozapisima s djecom, odnosno mlađim maloljetnicima.

Google se na zabranu komentiranja odlučio nakon što su pedofilski komentari počeli utjecati na njihovu zaradu jer je dio oglašivača povukao oglase s YouTubea nakon što je otkriveno da se njihovi oglasi prikazuju uz videa s takvim komentarima, javlja Zimo.co.

Kompanije nisu htjele plaćati Googleu dok se taj problem ne riješi (naravno, riječ je i o lošem PR-u za brendove) tako da bi zabrana komentiranja moglo biti rješenje koje će zadovoljiti sve strane.

Proces potpune zabrane komentara ispod videa s djecom trajat će nekoliko mjeseci, no ipak se neće odnositi na apsolutno sve videozapise.

Prema novim pravilima, videozapisi s bebama i malom djecom koje uploadaju roditelji ili videa koje postavljaju poznati korisnici i influenceri na YouTubeu automatski će imati zabranu komentiranja, dok će se videa sa starijim maloljetnicima moći komentirati, osim u slučajevima specifičnog sadržaja koji bi mogao privući pedofile, poput gimnastičkih vježbi i slično.

Zabrana komentiranja za videozapise s djecom ipak se neće odnositi na apsolutne sve korisnike jer će dio YouTubeovih partnera poput blogera koji objavljuju obiteljski sadržaj, moći objavljivati videe koji će se moći komentirati, no prvo će morati dokazati da je riječ o sadržaju koji ne bi trebao privući komentare predatora te će morati aktivno moderirati komentare.

Kopirati
Drag cursor here to close