Nova politika

YouTube nakon pritiska počeo uklanjati ekstremističke videosadržaje

YouTube je od ranije poznatim teroristima zabranio stavljanje videosadržaja, a novom politikom želi obuhvatiti i druge ekstremiste koji bi pokušali učiniti isto.
Sci-Tech / Tehnologija | 14. 11. 2017. u 15:55 Bljesak.info
Kopirati

Google je proteklih mjeseci počeo uklanjati ekstremističke sadržaje s YouTubea, koji ne prikazuju nasilje ili zagovaraju mržnju, objavili su američki mediji u ponedjeljak.

Kompanije brišu videosadržaj u kojima se prikazuju pojedinci i skupine koje su SAD ili britanska vlada proglasile terorističkim, a u njima nema nasilja i govora mržnje koji je već ranije zabranjen na You Tubeu.

Navedeni pomak kompanija direktna je posljedica sve snažnijeg pritiska vlada na njihov rad.

YouTube je od ranije poznatim teroristima zabranio stavljanje videosadržaja, a novom politikom želi obuhvatiti i druge ekstremiste koji bi pokušali učiniti isto.

Među uklonjenim sadržajima su stotine snimaka ubijenog Anwar al Awlakija koji je regrutirao nove pripadnike Al Kaide svojim predavanjima o historiji islama. Riječ je o snimcima predavanja nastalih mnogo prije nego što je počeo pozivati na nasilje protiv SAD-a.

Predstavnik YouTubea, koji zbog sigurnosti nije želio biti imenovan, potvrdio je da je riječ o novoj politici kompanije, no nije želio odgovoriti kada se počela primjenjivati.

Podsjećamo, vlade i organizacije za zaštitu ljudskih prava godinama vrše pritisak na YouTube da ukloni sve sadržaje povezane s ekstremizmom.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.