Flagship za 2019.

Xiaomi službeno predstavio Mi 9

Xiaomijeva devetka čini se klasičnim top-modelom za 2019. – veliki ekran, Snapdragon 855, tri stražnje kamere, umjetna inteligencija…
Sci-Tech / Tehnologija | 20. 02. 2019. u 12:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danima prije službenog predstavljanja modela Mi 9, Xiaomi je objavio većinu informacija o tom telefonu i malo je toga ostavio našoj mašti. Danas je u Pekingu izvršni direktor kompanije Lei Jun prikazao telefon i sve njegove opcije, uključujući i mod Game Turbo, koji će tijekom igranja optimizirati ekran i poboljšati performanse telefona.

Hardver na kojem će raditi već je, dakle, poznat – novi Qualcommov čipset Snapdragon 855, imat će 6 i 8 GB RAM-a te 128 GB prostora za pohranu podataka. Dijagonala AMOLED ekrana (zaštićen je Gorilla Glassom 6) iznosi 6,39 inča uz Full HD+ rezoluciju, a u malom notchu u vrhu ekrana smještena je kamera od 20 MP za snimanje selfija. Treba spomenuti i senzor za otiske prstiju smješten ispod samog ekrana, a telefon će se moći otključati i pogledom.

Sa stražnje strane nalaze se tri kamere – rezolucija glavne kamere iznosi čak 48 MP uz otvor blende od f/1.75, rezolucija širokokutne kamere iznosi 16 MP (riječ je o kameru koja snima pod kutom od 117 stupnjeva), dok rezolucija telefotokamere s dvostrukim zumom iznosi 12 MP. Kako se to može očekivati od današnjih top-modela pametnih telefona, pri snimanju s kamerama na "devetki" pomoći će umjetna inteligencija koja će predlagati s kojom se kamerom najbolje snimaju određeni objekti i motivi i koja će ispravljati iskrivljenja fotografija snimljenih širokukutnom kamerom, javlja Zimo.co.

Kapacitet baterije iznosi 3300 mAh te iz Xiaomija kažu da se do 100 posto može napuniti unutar sat vremena, a tko ne voli žice, može ga napuniti bežično – podržava 20W bežično punjenje, tako da bi se bez žica baterija do punog kapaciteta trebala napuniti za samo sat i pol.

Na nadolazećem Mobile World Congressu, kao i nakon njega, očekujemo nove top-modele pametnih telefona koji će imati slične opcije kao i Mi 9 te na stranici Android Authority kažu kako je Xiaomijeva "devetka" tipičan flagship za 2019., no možemo očekivati da će se od većine konkurentskih uređaja ipak razlikovati po (nižoj) cijeni.

Osnovna verzija sa 6 GB memorije i 128 GB prostora za pohranu na kineskom tržištu koštat će oko 450 dolara, dok će za verziju s 8 GB / 128 GB biti potrebno platiti 40-ak dolara više.

Xiaomi je predstavio i posebnu verziju devetke koja ima atraktivnu stražnju stranu kućišta, 12 GB memorije i još jednu kameru, a cijena ovog modela iznosit će skoro 600 dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close