Osmi rođendan

Xiaomi priprema mobitel sa In-display čitačem otiska prsta

Softversku stranu uređaja činio je MIUI 2.3, koji se pak temeljio na Androidu 2.3.6 (Gingerbread). Zadnja inačica operativnog sustava koju je Mi 1 dobio je MIUI 5, koji je temeljen na Androidu 4.1.2 (Jelly Bean).
Sci-Tech / Tehnologija | 22. 05. 2018. u 13:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Xiaomi je ove godine proslavio 8. rođendan. Podsjetimo, ovaj kineski proizvođač mobitela (i mnogih drugih uređaja) osnovan je 6. travnja 2010. godine, a u kolovozu 2011. godine predstavio je i svoj prvi mobitel temeljen na Android platformi - Mi 1 koji je bio isključivo za kinesko tržište.

Podsjetimo, radilo se o mobitelu sa 4-inčnim zaslonom rezolucije 854 x 480 točaka. Pokretao ga je Snapdragon S3, imao je 1 GB RAM-a te ovisno o modelu, 4 GB, 8 GB i 16 GB interne memorije. Glavna kamera imala je rezoluciju od 8 MP, a prednja rezoluciju od 2 MP, javlja Bug.hr.

Softversku stranu uređaja činio je MIUI 2.3, koji se pak temeljio na Androidu 2.3.6 (Gingerbread). Zadnja inačica operativnog sustava koju je Mi 1 dobio je MIUI 5, koji je temeljen na Androidu 4.1.2 (Jelly Bean).

Prema glasinama koje kruže Internetom, Xiaomi bi uskoro (23. svibnja) trebao predstaviti slavljenički model kojim će obilježiti osam godina postojanja tvrtke. Kako navode izvori, iako se očekuje dolazak modela Mi 7, Xiaomi bi mogao preskočiti sedmicu u imenovanju ovogodišnjeg modela.

Razloga tomu su najmanje dva – prvi je da u Kini broj osam smatraju sretnim brojem, a drugi da se naziv Mi 8 idealno poklapa s osmom godišnjicom tvrtke. Je su li izvori u pravu ili ne, vidjet ćemo kroz već koji dan.

Druga glasina je da će Xiaomi Mi 8 imati čitač otiska prsta integriran u zaslon (In-display). Ovo ne bi trebalo biti previše iznenađujuće budući da na tržištu već postoje takvi mobiteli. Dodatno, već su se pojavljivale glasine kako će Mi 7 imati takav čitač otiska prsta, pa kako je Mi 8 zapravo preimenovani Mi 7, nema prevelikih razloga za sumnju u točnost navoda.

Izvor je ponudio i svojevrsni „dokaz“ – kratki video zapis u kojemu se vidi kako korisnik otključava mobitel skeniranjem otiska prsta koji je položen na zaslon uređaja. Budući da je na zaslonu ispisan noviji datum, 18. svibnja, vjeruje se da je video autentičan.

Uvijek postoji mogućnost i da Xiaomi 23. svibnja predstavi oba mobitela - Mi 7 kao redovni i Mi 8 kao slavljenički model, kao što je to prošle godine učinio i Apple sa iPhoneom 8, 8 Plus i X. Tako barem za sada sugeriraju reklamni posteri, koji ukazuju na brojke 7 i 8.

Kopirati
Drag cursor here to close