Operativni sustav

Windows 95 slavi 25. rođendan

Sve u svemu, najvažnija računalna platforma bila je u rasulu.
Sci-Tech / Tehnologija | 29. 08. 2020. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Windows 95 službeno je startao prije 25 godina, a bivši zaposlenik Microsofta Rico Mariani obilježio je rođendan detaljno objasnivši zašto se radilo o najbitnijem operativnom sustavu u povijesti iako, realno gledajući, nije bila riječ o najboljem što je Microsoft u to vrijeme mogao ponuditi.

Mariani je kompaniju napustio 2017., nakon 30 godina, i danas je zaposlen u Facebooku, a tijekom karijere radio je na Microsoft Edgeu, Windows 10 i Internet Exploreru, piše Index.

Red u kaosu

U vremenu kad se Win 95 pojavio, PC-jevi su bili u apsolutnoj nadmoći nad svim ostalim računalima s preko 80 milijuna uređaja, a popularnost je do 1998. narasla na 90 milijuna. Iako ne raspolaže službenim podacima, Mariani tvrdi da je to više nego svi ostali računalni uređaji za opću primjenu zajedno. Primjera radi, prodaja Macova 2002. bila je samo 3,1 milijun, a to znači da je bilo što što se dogodilo na PC-ju bilo od velike važnosti.

Video: Microsoft Windows 95 Launch Footage

Sredinom 90-ih računala su pokretala nešto nalik Windowsima 3.1, a stanje softvera u tim je vremenima bilo, najblaže rečeno, grozno. Svaka aplikacija u svakom je trenutku mogla srušiti kompletan sustav i to se često i događalo, a čak je i instaliranje drivera za Sound Blaster zvučne kartice bilo izuzetno zahtjevno. 

Sve u svemu, najvažnija računalna platforma bila je u rasulu.

Nije bio savršen, ali bolji nije postojao

Iako se nije radilo najboljem operativnom sustavu koji je Microsoft znao i mogao osmisliti, jednostavnije i bolje rješenje od Win 95 nije postojalo.

Zahvaljujući brojnim inovacijama, Microsoftu je pošlo za rukom stvoriti nešto revolucionarno usprkos brojnim kompromisima i poteškoćama. I korisnici su to prepoznali. U prvom danu prodali su više od milijun primjeraka, a do kraja godine više od 40 milijuna.

Predstavljanje novog sustava bio je spektakl koji je pomogao prodaji. Voditelj Jay Leno predstavio je Billa Gatesa, a Microsoft je Rolling Stonesima platio tri milijuna dolara kako bi dobili dopuštenje za korištenje njihove pjesme "Start Me Up" tijekom predstavljanja i u sklopu promotivne kampanje.

Most u budućnost

Novi operativni sustav u samo nekoliko godina promijenio je način na koji industrija funkcionira (primjerice, sve je postalo plug and play, a pojavio se i niz novih zvučnih i video kartica).

PC je postao stabilnija i "uniformiranija" platforma, a inovacije su ostavile trag ne samo na Microsoftovim nasljednicima kao što su Windows 2000 i Win XP, već i na Linuxu i Appleovim Macovima koji su mogli nadograđivati ono što je stvoreno na PC-ju, piše Index.

"Industrija je trebala most u budućnost, obećanu zemlju razumne hardverske i softverske arhitekture. Industriji nije bio potreban savršen dragulj, već splav koja će potrajati nekoliko godina i prevesti ih sigurno na drugu stranu. To je bio izuzetno težak izazov na ograničenim sustavima s toliko zakrpa, ali upravo se to dogodilo. Čudo zvano Windows 95 omogućilo je cijelu eru stolnog računarstva. I dalje živimo u toj eri.

Istina je da su se stvari mogle drukčije razvijati, ali u našoj stvarnosti - nisu. Windows 95 uveo nas je u budućnost. I tako, unatoč mnogim nedostacima, vjerujem da Windows 95 možemo objektivno nazvati najvažnijim operativnim sustavom koji je stvoren", zaključuje Mariani.

Kopirati
Drag cursor here to close