Pazite na privatnost

Web-kamere u doba korone - ne zaboravite napraviti ovo kad ih ne koristite

Nažalost, ono što nam tehnologija omogućava u ovim teškim vremenima isto tako nas ostavlja ranjivima za online napade hakera poznatije kao "camfecting" (hvatanje kamere).
Sci-Tech / Tehnologija | 17. 04. 2020. u 08:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Živimo u vremenu kad su mjere socijalnog distanciranja, samoizolacije i karantena zbog pandemije koronavirusa na snazi posvuda u svijetu. Većina se okreće tehnologiji kako bi ostala u dodiru s najbližima, prijateljima i kolegama s posla, no postoje oni koji trenutačno stanje u svijetu koriste u zle svrhe. Ukratko, hakeri ne mare za pandemiju, baš kao što nikad nisu marili ni za privatnost korisnika interneta.

Bez obzira na to koju računalnu aplikaciju koristite za održavanje kontakta s bližnjima, prijateljima i/ili kolegama s posla (ako radite od kuće), web-kamera na vašem laptopu ili računalu, kao i selfie kamera na vašem mobitelu, vjerojatno nikad dosad nije bila toliko aktivna kao u vrijeme ove pandemije koronavirusa.

Vaša kamera da se uhvatiti izvana

Nažalost, ono što nam tehnologija omogućava u ovim teškim vremenima isto tako nas ostavlja ranjivima za online napade hakera poznatije kao "camfecting" (hvatanje kamere).

Riječ je o tipu online hakerskog napada u kojem kibernetički uljez preuzima kontrolu nad kamerom na vašem uređaju, a to čine tako da prvo onemoguće paljenje lampice pored kamere na vašem računalu, što je zapravo i znak da je web-kamera aktivna. Na taj način žrtva napada i ne zna da je možda netko promatra i snima sve što radi.

Mnoge kamere na našim uređajima i dalje su bez zaštite, a jedno istraživanje pokazalo je da je više od 15.000 web-kamera (privatnih i poslovnih) otvoreno za pristup hakerima i bez potrebe za pravim hakiranjem, javlja Zimo.

Ugašeno računalo - sigurno računalo

Kad je laptop ugašen, njegova se kamera ne može aktivirati, no u režimu rada hibernacije ili takozvanog spavanja (sleep) to nije slučaj. Mnogi laptope ne gase već kad ih aktivno ne koriste, ostavljaju ih u jednom od dva potonja navedena režima rada.

U tom slučaju web-kamera nije zaštićena i haker može upasti u vaše računalo i pokrenuti je. Ako ništa drugo, povedite se primjerom šefa Facebooka Marka Zuckerberga, koji je i sam priznao da pokriva svoju web-kameru, kao i mikrofon na računalu.

Ucjene su rijetko cilj, evo što jest

Malo je vjerojatno da će haker probiti vašu kameru kako bi vas ucjenjivao ili zadovoljavao neke druge svoje privatne potrebe, jer većina je nelegalnih pristupa web-kamerama povezana s prikupljanjem informacija radi financijske koristi, odnosno njihove prodaje trećim stranama.

Kibernetički kriminalci prije će pokušati prevariti ljude e-mailovima u kojima tvrde da su ih uhvatili na web-kameri te im prijete puštanjem snimki u javnost, što dosta često rezultira financijskim uspjehom za hakere jer se mnoge žrtve takvih prijevara boje za svoju privatnost.

Ipak, većina pravih hakerskih napada na web-kamere usmjerena je prikupljanju informacija kojima je pristup ograničen. Ti napadi obično podrazumijevaju tehnološki potkovane korporativne grupe koje provode prikupljanje podataka i tajno prikupljanje fotografija. Neka od tih hakiranja rezultat su industrijske špijunaže, dok druga predstavljaju aktivnosti vladinih obavještajnih agencija.

Hakeri imaju i vodiče na YouTubeu

Dvije su najčešće tehnike provođenja camfecting napada, RAT (Remote Administration Tool) i takozvana lažna "tehnička potpora na daljinu" koju nude osobe sa zlim namjerama.

Istinska tehnička podrška dolazi obično od vašeg pružatelja usluga interneta i to je jedini izvor tehničke podrške na daljinu kojem se treba i može vjerovati. Bilo kakav "prijateljski" e-mail koji nudi svoj softver za istu stvar kako bi vam "pomogao" u rješavanju problema treba izbjegavati u širokom luku.

Primjer RAT napada je ubacivanje trojanskog virusa u vaše računalo otvaranjem sumnjivog e-maila. To daje hakerima pristup vašem uređaju, cijelom vašem uređaju, a ne samo web-kameri.

RAT je u uporabi već nekoliko godina, a 2015. mogao se i kupiti preko interneta već za 40 dolara, a taj malware može se aktivirati putem e-maila, privitka ili putem USB uređaja za pohranu podataka. Smjernice za korištenje postoje čak i na YouTubeu.

Budite svjesni svojih ranjivosti i poduzmite nešto

Da biste bolje shvatili vlastite ranjivosti, možete isprobati aplikaciju Shodan, koja je zapravo tražilica koja vam omogućava da identificirate koji od vaših uređaja su vidljivi drugima preko interneta.

No ono najvažnije što se preporučuje za učiniti jest prakticirati kibernetičku higijenu kod kuće. Za to vam zapravo nije potrebna neka nedokučiva tehnološka vještina, već je dovoljno da preko web-kamere stavite komad tkanine, neprozirne samoljepive vrpce i slično. Neki laptopi danas već dolaze s kliznikom na web-kameri napravljenim upravo da biste ga mogli iskoristiti za prekrivanje kamere kad je ne koristite.

Isto tako, radije ugasite računalo nego da ono bude u stanju spavanja ili hibernacije.

Za kraj, uvijek koristite što sigurnije zaporke i izbjegavajte recikliranje starih tako da iza njih dodate još pokoji broj. Ne zaboravite na računalo instalirati antivirusni program i redovito ga nadograđujte.

Kopirati
Drag cursor here to close