Ekspertski boravak

Vrhunac boravka u Kini: WHO stručnjaci u Wuhanu posjetili WIV

Kružile su teorije zavjere da je virus mogao pobjeći iz laboratorija WIV-a, ali međunarodni i kineski stručnjaci to su odbacili.
Sci-Tech / Tehnologija | 03. 02. 2021. u 11:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) posjetili su kineskom gradu Wuhanu u sklopu svoje istrage o porijeklu pandemije koronavirusa Institut za virologiju (WIV) što se smatra vrhuncem njihovog stručnog boravka u Kini.

Laboratorij WIV-a je vodeća institucija pod kineskom Akademijom znanosti i provodi istraživanja koronavirusa šišmiša za koje se sumnja da su izvor pandemije.

U Wuhanu se prvo mislilo da je virus prešao sa životinja na ljude, iako je Kina to osporila. Ubrzo se proširio i na druge dijelove Kine, a zatim i širom svijeta, piše Fena.

Kružile su teorije zavjere da je virus mogao pobjeći iz laboratorija WIV-a, ali međunarodni i kineski stručnjaci to su odbacili.

Također postoje nedokazane sumnje da je virus SARS-CoV-2 mogao doći iz laboratorijske nesreće s umjetno manipuliranim koronavirusom, navodi dpa.

No, većina vodećih stručnjaka koji su pregledali genetske podatke slažu se da je koronavirus koji se proširio svijetom nastao prirodno.

Međunarodno poznati istraživač šišmiša Shi Zhengli, nadimka "šišmiš", već se sastao sa stručnjacima WHO-a i održao im prezentaciju.

Potraga za porijeklom patogena politički je osjetljiva, a Kina se je kritizirala zemlje poput Australije zbog zahtjeva za takvom istragom.

Čini se da se Peking boji da ga se ne okrivi za pandemiju koja je ubila više od 2,2 milijuna ljudi širom svijeta.

Kineska strana posljednjih mjeseci nastoji istaći sumnju je li virus uopće podrijetlom iz zemlje, uključujući ukazivanje na nepotvrđene izvještaje da je moglo biti zaraza u drugim zemljama prije nego što su počele rasti u Kini krajem 2019. godine.

Članovi WHO-a tima više su puta naglasili da će u istragu ući otvoreno i da neće isključiti bilo koji mogući scenarij.

Misija WHO-a u Kini odgađana je barem jednom zbog odobrenja vize za ulazak u Kinu, podsjeća njemačka novinska agencija u današnjem tekstu.

Inače u međunarodnom timu koji boravi u Kini su stručnjaci iz SAD-a, Australije, Njemačke, Japana, Velike Britanije, Rusije, Nizozemske, Katara i Vijetnama.

Kopirati
Drag cursor here to close