Tajna operacija?

Vojska greškom otkrila tajni hidrogliser

Video je objavljen na Twitteru, i ubrzo skinut, a oni koji su ga vidjeli pitaju ju se je li riječ o nekoj tajnoj operaciji
Sci-Tech / Tehnologija | 12. 04. 2019. u 18:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Video koji je slučajno podijeljen na Twitteru pokazuje nepoznati američki hidrogliser. Video je ubrzo nakon objave 8. travnja, i skinut.

Podijelilo ga je Naval Surface Warfare Centre, Carderock Division. Riječ je o jednom od nekoliko američkih mornaričkih istraživačkih i razvojnih centara, pa se tako, NSWC Dahlgren bavi oružjima, NSWC Crane razvojem malog oružja, a Carderock brodova. Upravo oni podijelili su taj video na YouTubeu. GIF pokazuje da je riječ o hidrogliseru, no nije poznato da mornarica radi na razvoju takvih brodova, piše Popular Mechanics.

Hidrogliser je brod koji ima podvodna krila koja ga pri gibanju izdižu na vodu. Dok stoji, pluta kao i svaki drugi brod. Međutim, prilikom ubrzanja, počinje se uzdizati iznad vode. Brod tako postaje brži i ugodniji za vožnju. Na America's Cup prikazuju se i takvi brodovi koji postižu smiješne brzine, piše Express.hr.

Tijekom 80-ih i 90-ih godina američka mornarica imala je šest takvih brodova s naoružanjem iz klase Pegasus. U uobičajenim uvjetima mogli su postići brzinu od 12 čvorova, no napredni primjerci mogu postići brzinu od 48 čvorova. Sa cijenom od 870.000 dolara takvih brodovi bili su posljednji američki ratni brodovi ispod milijun dolara. Imali su jako naoružanje a većinom su vrijeme provodili na Karibima i lovili krijumčare droge.

Video: 2 Navy Seal Boats

Umirovljeni su tijekom 90-ih, a s njima je nestao i interes za razvoj hidroglisera. Ili se barem tako mislilo. Na toj nedavno objavljenoj video snimci mogao se vidjeti manji brod, veličine glisera. Trup broda izgleda gotovo prazan, bez ičega, i ima nešto poput radara na stražnjoj strani.

Za sada nije jasno o čemu je riječ, i da li je to najava novog razvoja hidroglisera. Sličan je brodovima koje se moglo vidjeti na plaži Virginia 2011. godine, mjestu na kojem patrolira U.S. Naval Special Warfare Command, specijalne postrojbe američke ratne mornarice Navy SEAL.

Kopirati
Drag cursor here to close