Vlada FBiH

Uvode se elektronički potpisi u upravne i sudske potpise

Elektronički potpis smatra se pravno valjanim i dopušteno ga je koristiti u sudskim i drugim postupcima ako ispunjava uvjete propisane ovim zakonom.
Sci-Tech / Tehnologija | 31. 10. 2017. u 15:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Elektronički potpis

Utvrđen Nacrt zakona o elektroničkom potpisu FBiH Vlada Federacije BiH utvrdila je Nacrt zakona o elektroničkom potpisu FBiH koji uređuje pravo fizičkih i pravnih osoba na uporabu elektroničkog potpisa u upravnim, sudskim i drugim postupcima, poslovnim i drugim radnjama.

Također, utvrđuje i prava, obveze i odgovornosti fizičkih i pravnih osoba koje pružaju usluge izrade, verificiranja i validacije elektroničkog potpisa, elektroničkog vremenskog žiga i pečata, elektroničke preporučene dostave i certifikata za autentifikaciju mrežnih stranica na teritoriju Federacije BiH, ako posebnim zakonom nije drugačije određeno, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Elektronički potpis skup je podataka u elektroničkom obliku koji su pridruženi ili su logički povezani s drugim podacima u elektroničkom obliku i koje potpisnik koristi za potpisivanje te služi za elektroničku identifikaciju potpisnika i autentičnost potpisanog elektroničkog dokumenta.

Kvalificirani elektronički potpis je elektronički potpis koji je povezan isključivo s potpisnikom i pouzdano ga identificira. Izrađen je korištenjem sredstava za izradu elektroničkog potpisa koje potpisnik može koristiti pod svojim isključivim nadzorom uz visok stupanj pouzdanosti i izravno je povezan s podacima na koje se odnosi i to tako da nedvojbeno omogućava uvid u bilo koju izmjenu izvornih podataka. Kvalificirani elektronički potpisi imaju, u odnosu na podatke u elektroničkom obliku, istu pravnu snagu kao i vlastoručni, odnosno vlastoručni potpis i pečat u odnosu na podatke u papirnatom obliku.

Elektronički potpis smatra se pravno valjanim i dopušteno ga je koristiti u sudskim i drugim postupcima ako ispunjava uvjete propisane ovim zakonom.

On ne može biti osporavan u sudskim i drugim postupcima isključivo na temelju toga što je u elektroničkom obliku ili zbog toga što ne ispunjava sve zahtjeve za kvalificirani elektronički potpis, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close