Studija

Vjerske sukobe rješavat će umjetna inteligencija?

Može li moderna tehnologija riješiti problem koji je prisutan stoljećima?
Sci-Tech / Tehnologija | 10. 01. 2019. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vjerski sukobi postoje već stoljećima i, čini se, kako neće tako skoro prestati. No, znanstvenici sa Sveučilišta Oxford otkrili su kako bi moderna tehnologija mogla pomoći u razumijevanju starog problema.

Naime, u studiji objavljenoj u The Journal for Artificial Societies and Social Stimulation, pokazali su kako je kombinacijom računalnog modeliranja i kognitivne psihologije moguće stvoriti sustav umjetne inteligencije koji može prepoznati okidače i uvjete koji dovode do vjerskih sukoba.

Ljudi su, stoji u studiji, zapravo miroljubiva bića. No, kad ih se postavi u određeni kontekst, u njima se budi potreba za poticanjem nasilja. To je posebice vidljivo u situacijama u kojima nešto u pitanje dovodi temeljna vjerovanja koja definiraju njihov osobni identitet, piše Zimo.co.

Iako su se znanstvenici u studiji fokusirali na točno određene povijesne događaje, njihovi zaključci mogu se primijeniti na bilo koji slučaj vjerskih sukoba, kako u prošlosti, tako i u sadašnjosti.

Tako su otkrili da se ljudi, u kriznim situacijama, povezuju i zajedno bore protiv zajedničkog neprijatelja. Samo u slučajevima u kojima je ugrožen njihov temeljni sustav vrijednosti dolazi do anksioznosti i agresije.

''Neke religije imaju tendenciju poticanja ekstremnog prikaza predanosti toj vjeri, a to, ponekad, može prerasti u nasilje prema grupi ili pojedincu druge vjere ili prema onome tko se odvojio od grupe'', stoji u studiji.

Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, znanstvenici sad mogu otkriti i razumjeti ključne razloge za početak vjerskih sukoba te potražiti načine kako da te sukobe smanje. Korištenje ovog sustava, uvjereni su znanstvenici, moglo bi dovesti do stvaranja stabilnih društava i integracije pojedinih grupa, piše Zimo.co.

 

Kopirati
Drag cursor here to close