Studija

Vjerske sukobe rješavat će umjetna inteligencija?

Može li moderna tehnologija riješiti problem koji je prisutan stoljećima?
Sci-Tech / Tehnologija | 10. 01. 2019. u 13:50 Bljesak.info
Kopirati

Vjerski sukobi postoje već stoljećima i, čini se, kako neće tako skoro prestati. No, znanstvenici sa Sveučilišta Oxford otkrili su kako bi moderna tehnologija mogla pomoći u razumijevanju starog problema.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naime, u studiji objavljenoj u The Journal for Artificial Societies and Social Stimulation, pokazali su kako je kombinacijom računalnog modeliranja i kognitivne psihologije moguće stvoriti sustav umjetne inteligencije koji može prepoznati okidače i uvjete koji dovode do vjerskih sukoba.

Ljudi su, stoji u studiji, zapravo miroljubiva bića. No, kad ih se postavi u određeni kontekst, u njima se budi potreba za poticanjem nasilja. To je posebice vidljivo u situacijama u kojima nešto u pitanje dovodi temeljna vjerovanja koja definiraju njihov osobni identitet, piše Zimo.co.

Iako su se znanstvenici u studiji fokusirali na točno određene povijesne događaje, njihovi zaključci mogu se primijeniti na bilo koji slučaj vjerskih sukoba, kako u prošlosti, tako i u sadašnjosti.

Tako su otkrili da se ljudi, u kriznim situacijama, povezuju i zajedno bore protiv zajedničkog neprijatelja. Samo u slučajevima u kojima je ugrožen njihov temeljni sustav vrijednosti dolazi do anksioznosti i agresije.

''Neke religije imaju tendenciju poticanja ekstremnog prikaza predanosti toj vjeri, a to, ponekad, može prerasti u nasilje prema grupi ili pojedincu druge vjere ili prema onome tko se odvojio od grupe'', stoji u studiji.

Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, znanstvenici sad mogu otkriti i razumjeti ključne razloge za početak vjerskih sukoba te potražiti načine kako da te sukobe smanje. Korištenje ovog sustava, uvjereni su znanstvenici, moglo bi dovesti do stvaranja stabilnih društava i integracije pojedinih grupa, piše Zimo.co.

 

Kopirati