Spremni za pisanje

Vječna muka svakog studenta: Evo kako numerirati od treće stranice u Wordu

Pratite upute sa slika - i problema više neće biti.
Sci-Tech / Tehnologija | 16. 09. 2019. u 09:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pisanje eseja, seminarskih ili diplomskih radova ponekada zna biti ‘mačji kašalj’ u usporedbi s onim što dolazi na kraju – numeriranje stranica. Problem nastaje kada je rad potrebno numerirati od stranice koja nije prva, a evo kako to učiniti. 

Nakon što ste numerirali stranice, brojka vam se pojavila i na prvoj, dakle naslovnoj stranici vašega rada.

Da biste ju uklonili, na kratici Insert, kliknite Header, zatim Edit Header ili Footer pa potom Edit Footer.

Nakon toga, odabirete opciju Different First Page i tada će vam se prikazati oznaka s tekstom First Page Header. Odaberite broj stranice i obrišite ga.

Foto: Screenshot / Korak 1

Nakon obavljanja ove radnje, druga stranica započinjat će s bojem dva, a ako želite da započinje brojem jedan, odaberite najprije opciju Insert, zatim Page Number te kliknite na opciju Format Page Numbers i pod opcijom Start at upišite nulu umjesto jedinice.

Foto: Screenshot / Korak 2

 

Foto: Screenshot / Korak 3

Ako želite da vam se stranica numerira od treće i da se brojke ne pojavljuju na, primjerice, naslovnoj stranici rada i kazalu, postupak je malo kompliciraniji.

Kursor postavite na početak stranice od koje želite da numeriranje započne, a zatim odaberite opciju Page layout potom Breaks i zatim Continuous.

Foto: Screenshot / Korak 4

Nakon što ste to odradili, kliknite opciju Insert, potom Footer i Edit Footer.

Foto: Screenshot / Korak 5

Ako je uključena, isključite opciju Link to previous. Sljedeći korak je odabir pozicije broja stranice, a to se čini klikom na opciju Page number, gdje možete odabrati različite načine numeriranja vašeg dokumenta.

Foto: Screenshot / Korak 6

Sada bi vam numeriranje trebalo započeti od treće stranice na kojoj će se nalaziti broj tri. Kako biste tu brojku promijenili u jedan označite brojku, otvorite u kartici Design opciju Page Number, zatim Formate Page Numbers i kao posljednji korak odaberite pod Start at i u okvir upišite broj jedan, navodi Srednja.hr.

Foto: Screenshot / Korak 7
Foto: Screenshot / Korak 8
Kopirati
Drag cursor here to close