Švicarska

VIDEO | Bolnice dobivaju medicinske dronove

Sci-Tech / Tehnologija | 22. 09. 2017. u 18:28 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švicarske bolnice i kalifornijska kompanija Matternet udružili su se kako bi uspostavili mrežu dronova diljem zemlje pa će tako bolnice u Švicarskoj sljedeći mjesec biti opremljene medicinskim dronovima koji će činiti revolucionarnu autonomnu mrežu za dostavu. Matternet je objavio da je kompletirao treću i finalnu tehnološku komponentu, kojom je sustav dronova i informacija postao stvarnost.

Dron pod nazivom Metternet Station ima kućište za "teret" koji prevozi, kao i "pametni" pad za polijetanje i slijetanje, tako da bolnice mogu brzo slati i primati ključne medicinske uzorke i resurse.

Švicarska vlada je u ožujku ove godine Matternetu dala dozvolu da koristi logističku mrežu dronova iznad gusto naseljenih gradova. Primjerice, ako je pacijentu potrebna transfuzija krvi, a na lokaciji na kojoj se nalazi nije moguće utvrditi njegovu krvnu grupu, bolnica bi morala poslati automobil koji bi prevozio osjetljivu opremu za hitnu analizu uzorka krvi. Jedan od glavnih problema oduvijek je bila gužva u prometu, no sada liječnici uzorke krvi i rezultate mogu dobiti dronom, kojim se upravlja pomoću aplikacije, piše Zimo.co.

Tehničar pakira uzorak krvi i šalje ga dronom u kutiji s QR kodom, dron zatim prati signal i stiže na destinaciju, a tehničar zatim na drugoj strani pomoću pametnog telefona i QR koda otvara kutiju i testira uzorak.

Kompanija Matternet očekuje da će do kraja godine u Švicarskoj imati razvijenu mrežu koja će samo rasti u idućih 12 mjeseci. Ova kompanija već surađuje s organizacijom "Liječnici bez granica" u zemljama u razvoju, gdje je dostava medicinskim dronovima ključna jer putevi i sigurnost nisu na zadovoljavajućoj razini.

Kopirati
Drag cursor here to close